Курдську правозахисницю Пахшан Азізі в Ірані засудили до страти

Дата: 27 Липня 2024
A+ A- Підписатися

В Ірані курдську правозахисницю Пахшан Азізі засудили до страти, що викликало масові протести користувачів соціальних мереж і правозахисних організацій. Протестувальники засудили Ісламську Республіку за її жорстокі репресії проти жінок-активісток.

Про це інформує “Голос Америки”.

Пахшан Азізі. Джерело: jinhaagency.com

Адвокати Азізі отримали вердикт 23 липня. Брат правозахисниці також підтвердив, що жінці винесли смертний вирок.

4 серпня 2023 року Азізі арештувало Міністерство розвідки в Харазі. Її піддавали допитам і тортурам у Центрі тримання під вартою розвідки, перш ніж перевели до відділення 209 тюрми Евін, а потім до жіночого відділення. Пізніше її звинуватили у “заколоті”.

28 травня та 16 червня 2024 року Азізі постала перед відділенням 26 Ісламського революційного суду в Тегерані, щоб відповісти на звинувачення у заколоті.

Раніше Азізі написала листа під назвою “Приховування правди та її альтернатива”, який отримала правозахисна організація Hengaw, лист опублікували 21 липня, всього за два дні до оголошення смертного вироку правозахисниці. У листі вона докладно описала свій досвід арешту та тортур з боку служб безпеки.

Вперше Азізі заарештували у листопаді 2009 року під час студентського протесту проти політичних страт у Курдистані. Її звільнили під заставу у 100 мільйонів туманів 19 березня 2010 року.

Активістку постійно звинувачували у членстві в опозиційних групах, але вона категорично заперечує це.

За останні тижні це вже другий смертний вирок жінці-політув’язненій в Ірані. Раніше Шаріфе Мохаммаді, активістка профспілкового руху, яка була у в’язниці Лакан у Рашті, була засуджена до страти Ісламським революційним судом міста, також за звинуваченням у заколоті.

Курдська правозахисна організація Hengaw Human Rights Organization підкреслила, що Азізі засудили до смертної кари, попри те, що “її протягом кількох місяців відмовляли у доступі до адвоката та зустрічах із сім’єю, а її судові розгляди проводилися непрозоро та несправедливо”.

Вони мстять жінкам-активісткам найжорстокішим чиномНеодноразове винесення смертних вироків, тривалі терміни тюремного ув’язнення, заслання і нав’язування жінкам-ув’язненим підозрілих захворювань — це злочини, які скоюються Ісламською Республікою проти жінок. Ми не повинні мовчати перед цією жорстокою несправедливістю“, – заявила активістка за права жінок Фатемех Шахразад Шамс.

Своєю чергою Курдська мережа з прав людини повідомила, що “смертний вирок Азізі збігається зі справою іншої курдської активістки, Вріші Мораді, члена Товариства вільних жінок Східного Курдистану (KJAR), яка чекає на вирок за аналогічними звинуваченнями після її арешту в Сенендеджі, провінція Курдистан”.

Служба безпеки та судовий апарат Ісламської Республіки часто звинувачують у порушенні безпеки затриманим активістам, що призводить до суворих вироків. Ця практика викликала значну критику з боку правозахисних організацій у всьому світі.

Нагадаємо, 18 травня в Ірані сімох людей, засуджених до смертної кари, стратили шляхом повішання. Серед них – дві жінки. За даними правозахисників, цього травня в країні стратили щонайменше пів сотні людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter