Кулеба знову закликав ЄС застосувати новий санкційний режим проти порушників прав людини в Криму

Дата: 12 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на полях 23-го саміту Україна – ЄС 12 жовтня звернувся до глави зовнішньополітичного відомства Європейського Союзу Жозепа Борреля з проханням застосувати до порушників прав людини в Криму новий глобальний механізм санкцій ЄС, який використовують через порушення прав людини. 

Про це інформує пресслужба МЗС України.

Міністр наголосив, що Росія вже понад сім років систематично порушує міжнародне право та міжнародне гуманітарне право, права людини, руйнує життя та долі людей.

“Мільйони втратили рідну домівку, десятки тисяч – життя, тисячі – свободу. Це достатні підстави для збереження та зміцнення наявного санкційного режиму, запровадження нових обмежувальних заходів”, – сказав він.

Під час пресконференції за підсумками саміту президент України Володимир Зеленський вказав на необхідність посилення європейських санкцій проти Росії через Крим.

Також за підсумками саміту ухвалено спільну заяву. У документі міститься заклик до Росії звільнити політв’язнів, припинити переслідування кримських татар та забезпечити вільне,  безпечне судноплавство в Азовському і Чорному морях.

Нагадаємо, у лютому 2021 року Дмитро Кулеба висловив здивування, що Європейський Союз збирається вперше запровадити новий санкційний механізм за порушення прав людини через події в Росії, натомість не застосовуючи його у зв’язку з репресіями в окупованому Криму.

Представництво ЄС в Україні відповіло виданню ZMINA, що країни – учасники Євросоюзу визначаються з кожним санкційним кейсом окремо і за принципом одностайності. Відомство утрималося від подальших коментарів щодо запровадження санкцій, до яких закликає Україна. 

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 127 людей. ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідають історії політв’язнів та закликають писати їм листи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter