Кримський політв’язнень Ескендер Абдулганієв двічі оголошував голодування через нелюдські умови у в’язниці

Дата: 19 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Кримський політв’язнень Ескендер Абдулганієв у виправній колонії Володимирської області двічі оголошував голодування.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на родину, яка відвідала його у в’язниці. 

Ескендер Абдулганієв

Щоб дістатися колонії, батьки та молодша сестра Ескендера проїхали 2200 кілометрів від Криму за два з половиною дні машиною.

За словами матері політв’язня Еміне Абдулганієвої, її син Ескендер Абдулганієв сильно схуд, оскільки під час етапу двічі тримав голодування на знак протесту проти нелюдських умов утримання. У виправній колонії він не може вживати приготовану там їжу з релігійних міркувань. До його щоденного раціону входить локшина швидкого приготування, яку він купує на передані сім’єю гроші.

“Він зовсім нічого не їсть, тільки якщо вранці бувають каші нормальні, то він може поїсти, а так ось те, що ми 6 тисяч рублів відправляємо. Він на ці гроші купує 30 пачок мівіни на цілий місяць і щодня їсть її, майонез і за потребою – цукор, чай чи щось таке”, сказала Еміне.

На прогулянку активіста виводять зрідка. Решту часу він проводить у камері.

На здоров’я не скаржився, проте повідомив, що в колонії з’явилися проблеми із зубами: вони почали кришитися. Політв’язень уже втратив три зуби.

“Стан, звісно, ​​після зустрічі із сином дуже важкий. Ніяк не можу взяти себе в руки, щоб заспокоїтись і далі продовжувати жити”, – прокоментувала мати політв’язня.

Нагадаємо, учасників “червоногвардійської групи” затримали 14 лютого 2019 року. 3 листопада 2020 року Південний окружний військовий суд засудив Рустема Емірусеїнова до 17 років позбавлення волі, Ескендера Абдулганієва – до 12 років та Арсена Абхаїрова – до 13. Рішення ухвалила судова колегія в складі Роман Пліска, Ігоря Костіна та Євгена Звягіна.

Учасників “червоногвардійської групи” звинуватили в належності до забороненої а Росії, але легальної в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим, політичної ісламської партії “Хізб ут-Тахрір”. Своїм рішенням Верховний суд РФ 2003 року вніс цю організацію до списку терористичних. З початку тимчасової окупації Росія всупереч міжнародному праву використовує своє кримінальне законодавство на українському Кримському півострові.

За даними Кримської правозахисної групи, станом на 14 вересня 2022 року щонайменше 140 громадян України перебувають у місцях позбавлення волі в межах політично мотивованого або релігійного кримінального переслідування. Росія продовжила свою політично вмотивоване переслідування кримських татар також після неспровокованого повномасштабного вторгнення в Україну.  

За даними правозахисної організації “Крим SOS”, сумарний термін вироків жертвам політичних переслідувань в окупованому Криму зріс до 1 227 років і 8 місяців.

Кримські правозахисники нагадують, що 17 жовтня незаконне формування в Сімферополі, яке називає себе “судом”, засудило до шести з половиною років колонії суворого режиму кримськотатарського активіста Артура Меметшаєва. Чоловіка звинуватили в нібито участі в батальйоні імені Номана Челебіджихана.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter