Викраденого росіянами у Генічеську кримського татарина в Криму “засудили” до 6,5 років колонії

Дата: 18 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

У Криму незаконний “суд” засудив до 6,5 років позбавлення волі кримськотатарського активіста Артура Меметшаєва, якого викрали в тимчасово окупованому Генічеську Херсонської області.

Про це інформує “Кримськотатарський ресурсний центр”.

Артур Меметшаєв

Пропагандистське окупаційне державне агентство “Кримінформ” із посиланням на російське слідство називає Меметшаєва “бійцем батальйону імені Номана Челебіджіхана, який у Росії визнали “терористичною організацією”.

За версією російського слідства, Артур Меметшаєв “вступив до батальйону імені Номана Челебіджихана у 2016 році, виконував обов’язки щодо перевірки транспорту на прикордонній території”.

Крім того, російські силовики стверджують, що засуджений нібито сам “вирішив втекти до Криму, де його затримали співробітники прикордонного управління ФСБ”.

За даними Кримськотатарського ресурсного центру, російські силовики 11 квітня цього року обшукали в тимчасово окупованому Генічеську будинок кримського татарина Артура Меметшаєва. Після цього, за даними активістів, чоловіка відвезли у невідомому напрямку.

“Люди у військових камуфляжах з автоматами на білому мінівені з розбитим заднім склом та наклейкою з буквою Z насильно вивезли Меметшаєва Артура Алійовича, 1989 року народження, у невідомому напрямку. Досі інформація про місце знаходження представника корінного кримськотатарського народу відсутня. Зазначимо, що Артур одружений, має шестеро дітей, п’ятеро з яких неповнолітні”, – повідомляв “Кримськотатарський ресурсний центр”.

Публічних коментарів Меметшаєва щодо вироку незаконного “суду” немає.

Читайте також: Як велика війна погіршила ситуацію з правами людини в окупованому Криму: основні тенденції

Як відомо, після неспровокованого повномасштабного вторгнення Росії України, а саме 1 червня 2022 року Верховний суд РФ визнав батальйон терористичною організацією. Українські правозахисники вважають, це було зроблено навмисно, щоб Росії легше було ув’язнювати українських активістів. 

За даними правозахисників, після початку повномасштабного вторгнення в Україну на окупованих територіях почастішали випадки викрадення російськими силовиками українських патріотів, волонтерів, громадських активістів, журналістів, ветеранів АТО / ООС. Багатьох з них вивозять до окупованого Криму та відправляють у СІЗО.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter