Кримський політв’язень Тофік Абдулгазієв різко втратив вагу в челябінській в’язниці та страждає від болей у суглобах рук

Дата: 23 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Кримського політв’язня Тофіка Абдулгазієва російська влада доправила з в’язниці у Верхньоуральську до спеціалізованої туберкульозної лікарні № 3 ГУФСІН у Челябінську в критичному стані з невідомим діагнозом.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на його дружину Аліє Куртаметову.

Тофік Абдулгазієв

Дружина політв’язня повідомила, що протягом тривалого часу від чоловіка не було звісток. 7 березня вона звернулася до чергової частини в’язниці, де росіяни незаконно утримують громадянина України. Черговий повідомив жінці, що її чоловіка відвезли до лікарні до Челябінська з високою температурою.

“Інтернетом знайшла всі лікарні, де може бути він. Обдзвонила все і знайшла його. Лікар сказав, що є такий, але інформацію надати не може. Сказав, що стан середньої тяжкості. Сьогодні зателефонувала знову до лікарні, щоб дізнатися, як він. Сказали тяжкий стан, перевели в реанімацію – інтоксикація. Посилено капають”, – розповіла дружина кримського політв’язня.

Раніше його відвідував адвокат, після чого він заявив, Тофік Абдулгазієв схуд на 15 кілограм. Крім цього він скаржився на біль у суглобах рук та ніг. Йому стало важко стискати й розтискати пальці рук, він навіть не може тримати ложку. А через гострий біль у п’яті він не міг наступати на ногу. Він не може нормально пересуватися та виходити на прогулянку.

“В’язниця та система лікарень Федеральної служби виконання покарань РФ не розкривають реальну картину стану здоров’я пацієнта. Тофіку необхідно провести незалежне обстеження, яке встановить справжній діагноз. Це питання життя людини”, – прокоментував адвокат Еміль Курбедінов. Він має намір звернутися зі скаргами до різних відомств.

 

Як відомо, у жовтні 2023 року правозахисники оприлюднили прізвища 22 представників окупаційної влади, які відмовляють у лікуванні кримським політв’язням. Серед цих фігурантів чорного списку є ті, чия бездіяльність призвела до загибелі бранців Кремля Джеміля Гафарова та Костянтина Ширінга. Кримські правозахисники закликають країни вводити жорсткі санкції проти порушників прав людини на тимчасово окупованих територіях.

Нагадаємо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення Кримського півострова.

4 травня 2017 року російські силовики обшукали будинок громадянина України, проте тоді він залишився на волі. До арешту Абдулгазієв брав участь у організації заходів для дітей кримських політв’язнів. Був активістом громадського об’єднання “Кримська солідарність”, звукооператором, учасником проєкт “Кримське дитинство”.

У той день росіяни затримали також 25 кримськотатарських громадських активістів – Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахманов, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Ізет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умеров, Тофік Абдухта, Тофік Абдула Яким Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов. Їх звинуватили в причетності до ісламської політичної партії “Хізб ут-Троріст”, чинною без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу, зокрема, в Україні та в Автономній Республіці Крим. Росія незаконно забороняє цю релігійну організацію на окупованому півострові. 

Активіст також займався передачами продуктів у СІЗО політв’язням, відвідував суди у політично вмотивованих кримінальних справах, приходив підтримати співвітчизників на обшуки у їхніх будинках.

У травні 2022 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону в особі головуючого судді Різвана Зубаїрова виніс обвинувальне рішення проти Тофіка Абдулгазієва. Він засудив громадянина України до дванадцяти років позбавлення волі в колонії суворого режиму з першими п’ятьма роками у в’язниці.

Через рік, у травні 2023 року, Апеляційний військовий суд у Власисі розглянув скаргу захисту на вирок і залишив рішення суду першої інстанції в силі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter