Кримський політв’язень Куку розповів про проблеми зі здоров’ям

Дата: 07 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Незаконно засуджений до 12 років ув’язнення за звинуваченням в участі в легальній в Україні організації “Хізб ут-Тахрір”, кримськотатарський правозахисник Емір-Усеїн Куку, якого етапували до російської колонії, зателефонував 4 вересня дружині Мер’єм і розповів про свій стан.

Про це вона написала на своїй фейсбук-сторінці

Емір-Усеїн Куку

“Прибувши до колонії, був поміщений у карантин, після якого одразу його відправили в штрафний ізолятор (ШІЗО) на 15 діб. Емір-Усеїн розповів, що там дуже прохолодно. Уранці холодно. На руханці рано-вранці на вулиці через холод у нього одразу почали реагувати нирки. Він запитав, чи може він зробити руханку в приміщенні. Відповіддю став запис у справу і поміщення в ШІЗО. За одне лише запитання…” – повідомила Мер’єм.

За її словами, Емір-Усеїн повідомив, що “загалом почувається нормально”.

“Після чотирьох з половиною років перебування в СІЗО, що дорівнює клітці, пройшовшись територією та посидівши на сонці, відчуття було, ніби я на свободі”, – цитує Емір-Усеїна його дружина. 

Вона додала, що останній рік її чоловіка “дуже турбують нирки”.

“Особливо на протяг і холод. Після численних листів і скарг йому зробили курс уколів антибіотика. Але жодного полегшення він не відчув. Знаю, що він терпітиме до останнього і тільки вимушено розповість про біль”, – повідомила Мер’єм Куку.

Як відомо, Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 12 листопада 2019 року засудив до ув’язнення в колонії суворого режиму шістьох фігурантів ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір”. Згідно з рішенням суду, Мусліма Алієва засудили до 19 років ув’язнення, Інвер Бекіров дістав 18 років, Емір-Усеїн Куку – 12 років, Вадим Сірук – 12 років, Арсен Джеппаров – сім і Рефат Алімов – вісім років. 25 червня 2020 року Військовий апеляційний суд міста Власіха Московської області (Росія) лишив вирок чинним

Міністерство закордонних справ України назвало вирок російського суду ганебним та висловило протест проти нього.

Обвинувачених у цій справі окупаційна влада затримала в лютому-квітні 2016 року в Ялті. Їх звинувачують у причетності до забороненої в Росії ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір”.

Раніше правозахисники пояснили, як Росія фальсифікувала “ялтинську справу “Хізб ут-Тахрір”. 

У серпні Росія незаконно відправила громадянина України до колонії №16 у місті Салават республіки Башкортостан.

Нагадаємо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, які забороняють, зокрема, їхнє переміщення на території держави-окупанта чи за кордон. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.
 
Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріалів на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter