Кримський художник та активіст Богдан Зіза завершив своє голодування

Дата: 27 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Кримський активіст та художник з Євпаторії Богдан Зіза, якого засудили до 15 років колонії загального режиму за обвинуваченням у вчиненні теракту, загрозі вчинення теракту та закликах до тероризму, завершив своє 17-денне голодування. 

Про це повідомляє правозахисний проєкт на підтримку митця WeBogdanZiza.

Як зазначається, за цей час художник втратив 10 кг. У якому стані він перебуває наразі, невідомо.

Окупанти ізолювали Зізу в окрему камеру з жорсткішим наглядом. Зв‘язок з ним ускладнений. У своєму останньому листі художник розповів про проблеми зі здоров’ям, які в нього виникли внаслідок голодування.

“Слабкість бере своє, найбільше відчувається в руках і ногах. У голові паморочиться від будь-якого руху. З ліжка майже не встаю, на прогулянки виходжу дуже рідко. П’ю лише воду з-під крана, очищену фільтром. Останніми днями організм відштовхує її, п’ю через не хочу, бо треба”, – написав він.

Політв’язень також розповів, що має проблеми зі сном, але вдень все одно намагається не спати, бо “вночі важче проживати перебування в одиночній камері без можливості на щось відволіктись”

Дехто каже, що я марно геройствую. Так, я розумію, що я маленька піщинка в тій шаленій бурі, яка відбувається зараз. Але що більше нас, таких піщинок, то голосніше ми говоримо, то більший вплив ми маємо. Це не геройство. Треба намагатися бути корисним тут і зараз, бо якщо не бути корисними одне одному, то нащо нам узагалі бути?– наголосив Зіза.

Нагадаємо, 10 червня засуджений російським судом до 15 років колонії активіст Богдан Зіза розпочав голодування.  

Згодом, 15 червня, окупанти помістили кримськотатарського художника до карцеру.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter