Кримському політв’язню Дмитру Штиблікову вперше за декілька років дозволили листування

Дата: 08 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Кримському політв’язню, журналісту Дмитру Штиблікову вперше за декілька років у російському ув’язненні дозволили листування: чоловік 8 листопада відзначає день народження, і його можна привітати листом. 

Про це повідомила донька бранця Кремля Тетяна Штиблікова.

Тетяна та Дмитро Штиблікови. Джерело: фейсбук-сторінка Тетяни Штиблікової

“Сьогодні вже сьомий день народження, який мій тато відзначає в неволі. Вперше за декілька років я маю можливість привітати його листом особисто”, – написала вона.

Минулі роки цього дня рідні та близькі не знали, де росіяни утримують Дмитра, його постійно перевозили, етапували в цей час, тож він лишався сам на сам у своє свято.

Умови, в яких утримують українця, досі суворі: ПКТ (приміщення камерного типу), він весь час перебуває один, має лише одну коротку прогулянку в закритому маленькому дворику. Йому не дозволені ані відео, ні звичайні дзвінки, ні побачення.

Чоловік має доступ лише до обмеженої кількості книжок і обмежений час на написання листів.

“Сама по собі можливість хоча б листуватися – це вже маленька радість. Тож нарешті батько отримає листа від нас із вітаннями в День Народження. Не віртуально у фейсбук, а реально. Якщо хтось хоче доєднатися, підтримати його в ці нелегкі часи своїм вітанням – напишіть мені в особисті повідомлення або тут у коментарі. Я зберу всі в один лист і відправлю також. Дуже хотілось би порадувати батька в такий спосіб”, – написала Тетяна.

До публікації донька політв’язня додала світлину з батьком, зроблену в грудні 2013 року.

“Севастополь. 10 років тому. Щасливі, молоді, попереду цілий світ. Ще не знаємо, як перевернеться наше життя за декілька місяців”, – підписала вона це фото.

Нагадаємо, що ексвійськового експерта, журналіста Штиблікова разом із двома колегами затримали в окупованому Севастополі в листопаді 2016 року в межах так званої справи “українських диверсантів”, звинувативши в підготовці диверсій на об’єктах військової інфраструктури.

Чоловік під тортурами та тиском обмовив себе, отримавши покарання – п’ять років колонії суворого режиму. В листопаді 2021 року він мав вийти на волю, але отримав нове звинувачення в “державній зраді”.

29 квітня 2022 року його засудили до 19 з половиною років колонії суворого режиму.

Після цього вироку Штиблікова етапували з Ростова-на-Дону до ВК №6 в Омську, де його утримували раніше. Здоров’я бранця погіршилося: почалася гіпертонія, впав зір, кришаться зуби та болять ясна.

Чоловік вимушений приймати ліки для зниження кров’яного тиску, хоча до ув’язнення таких проблем узагалі не мав. Він також потребує медичного повного обстеження, бо ліки допомагають, але несуттєво й ненадовго.

Гіпертонія, можливо, пов’язана зі станом судин, бо в чоловіка діагностовано хронічний варикоз.

До того ж останнім часом у нього з’явилися болючі висипання на обличчі незрозумілого походження. Після вмивання на рушнику залишається кров.

Дмитра, як і раніше, росіяни тримають у повному інформаційному вакуумі: йому не можна отримувати книжки, немає доступу до радіо чи ТБ, не дозволяють побачення і дзвінки рідним.

“Це психологічні тортури. З освіченої життєрадісної людини намагаються зробити покірний овоч. Уявіть: крайній раз я бачила батька по відеозв’язку з колонії у 2018 році, що дозволили батьку після приїзду Омбудсмана”, – заявила Тетяна.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в українського політв’язня Дмитра Штиблікова, якого Росія вдруге засудила за “державну зраду”, в ув’язненні погіршується здоров’я.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter