Кримського політв’язня Енвера Омерова етапували за 2 тисячі кілометрів від Криму

Дата: 02 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Кримського політв’язня 62-річного Енвера Омерова, засудженого до 18 років позбавлення волі, етапували до виправної колонії №6 у Йошкар-Олі Республіки Марій Ел – за 2 тисячі кілометрів від Криму.

Про це розповіли дружина та дочка бранця Кремля, які приїхали до нього на тривале побачення, пише “Кримська солідарність”.

Енвер Омеров (архівне фото). Джерело: “Кримська солідарність”

“Вигляд у нього задовільний. Але ці роки після арешту відбилися на його зовнішності”, – розповіла донька політв’язня Фатма Ісмаїлова.

Вона розповіла, що батькові вже давно необхідна операція через певну хворобу. До арешту він не встиг її зробити. У Владимирському централі, звідки його перевели до колонії, він не наважувався, бо відгуки про лікарню були не найкращі.

Зараз чоловік дізнався, що в Йошкар-Олі є лікарня від колонії, за відгуками – непогана.

Який саме діагноз має батько, Фатма не уточнила.

Також Омеров планує змінити протез на зубах, який за п’ять років ув’язнення “сильно зіпсувався”. Він уже відвідав стоматолога та протезиста.

Кримський татарин подякував усім, хто його підтримує та допомагає його сім’ї – і фінансово, і морально.

Нагадаємо, що жителів Білогірського району окупованого Криму Енвера Омерова та його сина Різу, а також Айдера Джаппарова затримали 10 червня 2019 року.

12 січня 2020 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону визнав їх винними в участі в організації “Хізб ут-Тахрір”. У Росії вона заборонена з 2003 року, але на території України, зокрема й Криму, та більшості країн діє без обмежень на рівні національних законодавств.

Енвера Омерова засудили до 18 років, Джаппарова – до 17 років, Різу Омерова – до 13 років ув’язнення.

10 березня 2022 року апеляційний суд залишив чинним рішення суду першої інстанції.

Водночас, згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичний акт і не закликали інших до терористичних дій.

Будь-які докази, що свідчать про спробу повалення конституційного ладу РФ і захоплення влади з боку засуджених, відсутні. Матеріали справи містять аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні та політичні теми.

Читайте також: Список Гафарова-Ширінга: як Росія вбиває політв’язнів у Криму

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter