Кримського політв’язня Айдера Джаппарова етапували з Челябінської області до Архангельської

Дата: 10 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Кримський політв’язень, муедзин Айдер Джаппаров прибув з в’язниці Верхньоуральська Челябінської області до виправної колонії №5 у Коряжмі Архангельської області РФ.

Про це повідомила його дружина Маргарита Джаппарова, пише “Кримська солідарність”.

Айдер Джаппаров. Джерело: Кримська солідарність

За вироком чоловік мав провести у в’язниці три роки. За словами дружини Айдера, начальник в’язниці Верхньоуральська в червні 2022 року “не хотів приймати” політв’язня, бо той уже відсидів у СІЗО три роки і його мали відразу етапувати до колонії. Проте це зробили лише через два роки.

У лютому нинішнього року через онкологічне захворювання помер син Айдера та Маргарити Абдуллах. Йому було 13 років. Батько навіть не зміг поховати свого сина та попрощатися з ним.

Нагадаємо, що російські силовики затримали Айдера Джаппарова в червні 2019 року в справі так званої білогірської групи “Хізб ут-Тахрір”. Цю ісламську політичну партію верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні.

Водночас ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

12 січня 2020 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Джаппарова до 17 років позбавлення волі. В апеляційному суді вирок залишили без змін.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що бранця Кремля, громадянського журналіста та активіста “Кримської солідарності” Ремзі Бекірова, незаконно засудженого до 19 років позбавлення волі, етапували з в’язниці №2 Єнісейська Красноярського краю, але куди саме його повезуть далі, рідним не повідомили.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter