Кримського бранця Кремля Абдулкадирова російські тюремники обмежують у прогулянках з жовтня 2023 року – рідні

Дата: 21 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Засудженого кримського політв’язня Владлена Абдулкадирова з жовтня 2023 року не виводять на прогулянки у в’язниці Єльця Липецької області.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” із посиланням на його дружину Гульзар.

Владлен Абдулкадиров

Тюремники не видали бранцю Кремля взуття, через що він не може виходити на прогулянки. Водночас адміністрація в’язниці заборонила ув’язненим мати своє взуття та одяг.

Нещодавно кримського татарина оштрафували за відмову вийти на роботу. Абдулкадиров сказав співробітникам в’язниці, що чекав, поки лікарі проведуть обстеження. Адміністрація в’язниці розцінила це як свідому відмову, а не поважну причину і призначила кримському татарину штраф у тисячу рублів.

Він також поскаржився на біль у спині, який турбує його тривалий час. Після того як Абдулкадирова незаконно етапували до в’язниці, стан його здоров’я погіршився, повідомляє “Кримська солідарність”.

“Від болю він не міг довго перебувати в одному положенні, права нога німіла. Нам важко вдалося домогтися дозволу на проведення обстеження МРТ у приватній клініці Єльця. Обстеження показало, що в поперековому відділі є зміщення та запалення грижі”, – розповіла Гульзар Абдулкадирова.

Нагадаємо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонена, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення Кримського півострова.

У травні 2022 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону ухвалив обвинувальне рішення проти фігурантів другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” Тофіка Абдулгазієва, Владлена Абдулкадирова, Іззета Абдуллаєва, Меджита Абдурахманова та Біляла Аділова. Терміни – від 12 до 14 років позбавлення волі.

Напередодні в Україні стартувала акція “Листи до вільного Криму”, у межах якої небайдужих співгромадян просять з 19 лютого до 19 травня включно писати листи підтримки бранцям Кремля, яких незаконно утримує Росія. Детальніше з інструкцією з написання листів до бранців Кремля можна ознайомитися за цим посиланням.

Ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликає кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чатбот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер. Українська влада неодноразово закликала європейських партнерів інвестувати у свою безпеку, постачаючи Збройним силам України зброю своєчасно та в достатній кількості.

19 лютого 2024 року Інститут вивчення війни (ISW) заявив, що затримування з наданням західної безпекової допомоги Україні допомагають Росії розпочати наступальні операції одразу на кількох ділянках фронту, щоб чинити тиск на українські сили на кількох напрямках. 

20 лютого 2024 року міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна не втратила б Авдіївку, якби “отримала всі артилерійські боєприпаси, необхідні для її захисту”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter