Кримські провайдери повністю блокують майже два десятки українських сайтів

Дата: 07 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Провайдери в окупованому Криму блокують 18 українських інформаційних сайтів і дві соціальні мережі.

Про це розповіли в Кримській правозахисній групі.

Експерти організації перевірили доступ до ресурсів у дев’яти кримських населених пунктах. Виявилось, що місцеві провайдери блокують щонайменше 23 сайти, які вільно працюють на підконтрольній Україні території. Серед них популярні платформи з новинами, соціальні мережі “Лінкедін” і “Телеграм”, а також сайти Меджлісу кримськотатарського народу, “Свідків Єгови” і “Хізб ут-Тахрір”.

У трьох з перевірених провайдерів повністю заблокований доступ до сайту громадського об’єднання “Кримська солідарність”, яке висвітлює репресії на півострові. 

Порівнюючи з попереднім моніторингом, який проводили в травні поточного року, ситуація з доступом до сайтів погіршилася, запевняють експерти. Так, у Криму почали блокувати сайти кримськотатарського видання “QHA”, “112 Україна”, “Апострофа”, Центру журналістських розслідувань, а також сайт “ТонеТо”.

Моніторинг показав, що всього до кількох сайтів зі списку провайдери обмежують доступ з посиланням на вимоги Роскомнагляду, а тому всі інші ресурси заблоковано всупереч навіть російському законодавству і За російськими законами, щоб заблокувати сайт, Роскомнагляд має надіслати оператору зв’язку повідомлення про внесення доменного імені сайту до спеціального реєстру; провайдер інформує власника сайту і каже, у чому претензії; власник сайту видаляє сторінку із забороненою інформацією.

Як відомо, після окупації Криму Росія блокує доступ кримчан не тільки до українських сайтів, але й до українського радіо, яке мовить на частотах, отриманих від Нацради з питань телебачення і радіомовлення, з території Херсонської області.

У травні поточного року українські радіостанції можна було почути лише у двох населених пунктах північного Криму. Такі дії окупаційної влади позбавляють кримчан можливості отримувати інформацію про Україну і проблеми у сфері прав людини, які відбуваються на півострові, адже підконтрольні Кремлю медіа приховують більшість таких фактів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter