Кримська правозахисна група оприлюднила базу про більш ніж 1400 жертв політичних переслідувань на півострові

Дата: 16 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Кримська правозахисна група (КПГ) створила онлайн-ресурс, на якому оприлюднила частину своєї бази про громадян України, які наразі Російська Федерація незаконно утримує в місцях несвободи за сфабрикованими політично мотивованими кримінальними “кримськими справами”. 

Проєкт оприлюднений на сторінці кримських правозахисників.

Від початку окупації Криму команда Кримської правозахисної групи почала документувати злочини РФ у Криму. Весь цей час правозахисники безперервно заповнюють свою базу інформацією про воєнні злочини, злочини проти людяності та доказами цих злочинів. Одним з основних напрямків документування стали політично мотивовані переслідування.

В базі КПГ міститься інформація про понад 1 400 жертв політично та релігійно вмотивованих переслідувань у Криму.

Правозахисники зафіксували інформацію про майже 3 000 “судових” засідань у політично вмотивованих кримінальних справах у судах першої інстанції, 1500 таких засідань у “судах” другої інстанції. Загалом у своїй базі даних КПГ є інформація про більш ніж 84 000 судових засідань в контексті порушень прав людини.

Правозахисники також документують факти переміщення ув’язнених з політичних мотивів або направлення їх на примусову психіатричну експертизу.

У Кримській правозахисній групі наголосили, що для них важливо задокументувати всіх постраждалих від російських репресій та добиватися їхнього звільнення. Водночас правозахисники збирають докази причетності російської окупаційної влади до переслідування мешканців Криму з метою притягнення всіх винних до відповідальності.

На сторінці також можна ознайомитися з окупаційними суддями, прокурорами та співробітниками ФСБ РФ, причетними до переслідування конкретного громадянина України.

Повідомляється, що зібрані КПГ докази та інформація використовується в національних та міжнародних розслідуваннях, а також для запровадження персональних санкцій.

Ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликає кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чатбот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер. Українська влада неодноразово закликала європейських партнерів інвестувати у свою безпеку, постачаючи Збройним силам України зброю своєчасно та в достатній кількості. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter