Кримчани через застосунок “Дія” можуть отримати гроші за “Пакунок малюка”. Без довідки з пологового будинку – “Крим SOS”

Дата: 22 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Із 17 грудня кримчани можуть отримати грошову компенсацію за набір “Пакунок малюка” на суму в 6 300 грн. Це можна зробити в українському застосунку “Дія” без довідки з пологового будинку. 

Про це інформує громадська організація “КримSOS” із посиланням на Міністерство цифрової трансформації.

За даними Мінцифри, щоб отримати грошову компенсацію, необхідно:

  • Відкрити спеціальний рахунок у відділенні ПриватБанку, куди будуть зараховані кошти.
  • Заповнити онлайн-заяву “єМалятко”. Для оформлення заяви потрібно мати електронний цифровий підпис, який генерують у спеціалізованих центрах сертифікації, застосунках “Дія”, “Приват24” або будь-якому постачальнику електронних довірчих послуг. Зазвичай для авторизації необхідно отримати SMS на український мобільний номер. Проте треба врахувати, що українські оператори не працюють у тимчасово окупованому Криму.
  • Отримані кошти витратити на дитячі товари офлайн або в інтернет-магазинах, список яких розміщено на сайті Міністерства соціальної політики.

Як заявили правозахисникам у головному офісі Приватбанку, для отримання компенсації довідка внутрішньо переміщеної особи не знадобиться.

“Раніше були випадки, коли у кримчан для відкриття рахунків у ПриватБанку вимагали довідку внутрішньо переміщеної особи (ВПО). Що й казати, досі отримуємо скарги на деякі банки, де вимагають таку довідку в переселенців. Тому ми мали певні побоювання. І щоб унеможливити всі сумніви – звернулися до офісу ПриватБанку за роз’ясненням”,повідомила юристка правозахисної організації Анастасія Калініна.

Як відомо, 2018 року всім породіллям у пологових будинках почали видавати спеціальні набори “Пакунок малюка” з речами для догляду за дитиною. До цього набору входять пелюшки, памперси, одяг і косметика. Загалом вага такої упаковки близько 15 кг.

Завдяки новому сервісу кримчанам мають бути доступні:

  • державна реєстрація народження та визначення походження дитини;
  • надання номера платника податків;
  • надання унікального номера запису в реєстрі та визначення належності дитини до громадянства України.

Нагадаємо, в Україні розробили чат-бот для мешканців тимчасово окупованого Криму, який має спростити доступ до державних сервісів і підвищити якість послуг. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter