Новонароджених дітей з окупованих територій можна буде реєструвати через “єМалятко”

Дата: 25 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Цієї весни комплексна послуга “єМалятко” на порталі “Дія” стане доступною для батьків дітей, які народилися на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. 

Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації з посиланням на ухвалене рішення Кабінету Міністрів від 24 лютого. 

Новий сервіс розробили спільно Міністерство цифрової трансформації, Мінреінтеграції, Міністерство юстиції та Державна судова адміністрація. Батьки матимуть змогу отримати послугу “єМалятко” на підставі примірника електронного судового рішення про встановлення факту народження дитини. Обмін даними відбуватиметься автоматично. 

Як відомо, наразі діє судова процедура реєстрації фактів народження дітей, яка триває в середньому близько двох тижнів. Від батьків ця процедура вимагає значних ресурсів, зокрема сплати судового збору, оплати роботи адвоката до 12 тисяч гривень і транспортних витрат. 

“Зараз потрібно докласти зусиль, витратити кошти та час: приїхати на підконтрольну територію, знайти житло, відстояти черги на КПВВ. Із запуском сервісу онлайн-реєстрації “єМалятко” кожен зможе отримати необхідну послугу без черг, бюрократії, зайвих поїздок та надзусиль”, – сказав міністр Михайло Федоров. 

Сервіс “єМалятко”, який запрацював у 2020 році, дозволяє отримати дев’ять послуг за однією заявкою за 30 хвилин для батьків новонароджених дітей, зокрема: 

1) державну реєстрацію народження;

2) реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків;

3) реєстрацію місця проживання новонародженої дитини – за умови реєстрації на території України та підімкнення відповідного РТГ;

4) внесення інформації про новонароджену дитину до Єдиного державного демографічного реєстру з присвоєнням унікального номера запису в ньому;

5) внесення відомостей про дитину до Реєстру пацієнтів, що ведеться в центральній базі даних електронної системи охорони здоров’я;

6) визначення походження дитини (визнання батьківства);

7) визначення належності новонародженої дитини до громадянства України.

Послуга “єМалятко” вже рік доступна українським батькам новонароджених на порталі “Дія” онлайн та офлайн у 780 населених пунктах. Її можна оформити з допомогою адміністратора в пологовому будинку, відділі Державного реєстру актів цивільного стану громадян чи центру надання адміністративних послуг.

Раніше ZMINA повідомляла про зменшення кількості реєстрацій фактів народження та смерті в тимчасово окупованому Криму у 2020 році. 

Правозахисники наголошують, що без свідоцтв українського зразка діти стають невидимими для держави, а багато публічних послуг в Україні для них будуть недоступними, включно з доступом до освіти, медичною та соціальною допомогою. Навіть більше, такі діти ризикують стати особами без громадянства

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter