Кримчани менше реєстрували факти народження та смерті у 2020 році

Дата: 08 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

У 2020 році зменшилася кількість реєстрацій фактів народження та смерті в тимчасово окупованому Криму. 

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомила координаторка юридичного напряму громадської організації “Крим SOS” Ольга Куришко.

“За інформацією Міністерства юстиції, у 2019 році зареєстровано 3 660 фактів народження на окупованій території (Криму. – Ред.) та 761 факт смерті. У 2020 році ці цифри становлять відповідно 1 742 та 553”, – повідомила правозахисниця з посиланням на відповідь Міністерства юстиції України.

Ольга Куришко пов’язує такі низькі дані з обмеженнями в перетині адміністративного кордону між Кримом та Херсонською областю, які встановила Російська Федерація. Протягом усього періоду карантину кримчани можуть лише один раз перетнути адмінмежу з однієї гуманітарної підстави. 

Друга причина таких низьких даних – відсутність в Україні адміністративного механізму реєстрації фактів народження та смерті. Українці досі мають проходити тривалу судову процедуру, щоб зареєструвати факт народження та смерті. 

Наразі судовий розгляд такої справи триває в середньому близько двох тижнів і вимагає від заявників значних ресурсів, зокрема сплати судового збору, оплати роботи адвоката до 12 тисяч гривень та транспортних витрат. 

Як відомо, Міністерство юстиції називає запровадження адмінпроцедури реєстрації фактів народження та смерті “політичним рішенням” і каже, що зважуватися на неї має президент. Також у відомстві обґрунтовували, що окупація Криму – тимчасове явище, а отже адмінпроцедуру не потрібно передбачувати в законі. Для цього досить, на думку Мін’юсту, змін у підзаконних нормативних актах.  

Правозахисники наголошують, що без свідоцтв українського зразка діти стають невидимими для держави, а багато публічних послуг в Україні для них будуть недоступними, включно з доступом до освіти, медичною та соціальною допомогою. Навіть більше, такі діти ризикують стати особами без громадянства

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter