“Крим SOS” закликає співгромадян дотримуватися правил безпечної комунікації на тимчасово окупованих територіях

Дата: 03 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Правозахисна організація “Крим SOS” закликала кримчан дбати про свою безпеку в умовах посиленого тиску на жителів тимчасово окупованого Криму за проукраїнську позицію.

Про це йдеться в повідомленні “Крим SOS“.

Кримські правозахисники вказують, що росіяни карають громадян України за статтею “дискредитація Збройних сил РФ” чи “демонстрацію нацистської символіки”.

У “Крим SOS” наголошують, що будь-які вияви спротиву окупації жителями тимчасово окупованих територій у соцмережах або публічних місцях можуть призвести до адміністративних покарань або кримінального переслідування. 

2 травня 2023 року в соціальних мережах поширилося відео. На цьому відео житель тимчасово окупованої Ялти на запитання про те, чи боїться він контрнаступу ЗСУ, відповів: “Ми за Україну”.

 

Згодом окупанти відшукали юнака, доправили до відділку окупаційної поліції та змусили записати відео з “вибаченнями”.

У зв’язку з цим “Крим SOS” наполегливо рекомендує жителям тимчасово окупованих територій України:

  • не робити репости новин та матеріалів проукраїнського змісту в соцмережах та видалити всі попередні подібні репости зі своїх сторінок і груп;
  • не залишати проукраїнські коментарі під публікаціями окупаційних ЗМІ, блогерів тощо з особистих акаунтів;
  • не залишати коментарі під публікаціями українських медіа, блогерів, державних діячів тощо в соціальних мережах та на сайтах ЗМІ з особистих акаунтів;
  • не ставити реакції під публікаціями заборонених та “небажаних” в РФ організацій, такою раніше Росія оголошувала, зокрема, “Крим SOS”, у соціальних мережах;
  • не виголошувати проукраїнські гасла та наративи в публічному просторі (особливо в коментарях окупаційним ЗМІ та блогерам), якщо ваша особа може бути надалі ідентифікована.

У правозахисній організації повідомили, що з березня 2022 року незаконні “суди” в українському Криму розглядали адміністративні справи про “дискредитацію окупаційної армії” щонайменше 284 рази. Більшість із них стосуються публікації в соціальних мережах, які суперечать позиції Кремля.

Наразі відомо про щонайменше три кримінальні справи щодо “дискредитації” окупаційної армії, порушені в тимчасово окупованому Криму

Аналітик “Крим SOS” Євген Ярошенко констатував, за часи окупації в Криму склалася систематична практика переслідування за українську символіку, атрибути та інші вияви проукраїнських поглядів.

“У цьому контексті переслідування кримчан за українську музику (проукраїнські наративи, слогани тощо. – Ред.) можуть підпадати під злочин проти людяності. За це причетні особи можуть бути притягнуті до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді”, – пояснив правозахисник. 

Нагадуємо, що 27 березня 2023 року генпрокуратура Росії визнала “Крим SOS” “небажаною” організацією через діяльність, яка “загрожує безпеці та конституційному устрою РФ”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter