Крим перетнув добову позначку в понад сотню хворих на коронавірус

Дата: 04 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Станом на ранок 4 жовтня в тимчасово окупованому Криму виявили 103 нових хворих на коронавірусну інфекцію.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив кремлівський куратор Криму Сергій Аксьонов.

“77 з них виявлено під час звернення по медичну допомогу, 13 – серед контактних за раніше зареєстрованими випадками (зокрема, один випадок завезено з України), 13 – під час скринінгу здорового населення”, – написав Аксьонов.

За даними Роспотребнагляду, у Криму загалом захворіли щонайменше 6 065 осіб, одужали понад 3 660, а померли щонайменше 113 людей. 

Кримська правозахисна група наголошує, що офіційна статистика захворюваності на коронавірус у Криму занижена, бо не показує даних про заражених у лавах російської армії, правоохоронних органів та серед пацієнтів з позалікарняною пневмонією.

Окрім цього, українські профільні служби не мають доступу на півострів, щоб вести моніторинг. Дані про захворювання щодня подає окупаційна влада Криму. Їхня достовірність не підтверджена міжнародними організаціями.

Як відомо, в Криму збільшилася динаміка захворюваності на COVID-19 після парадів російських військ і техніки до 75-річчя перемоги в Другій світовій війні. Кількість зареєстрованих хворих сягнула більш ніж тисячі осіб. Окрім цього, окупаційна влада не перекрила Кримський міст і не скасувала авіасполучення з російськими регіонами, де поширена коронавірусна інфекція.

Напередодні Кримська правозахисна група звернула увагу, що кримські ЗМІ, висвітлюючи ситуацію з пандемією COVID-19 на півострові, здебільшого використовували дані окупаційної влади, а також порушували журналістські стандарти.

На її переконання, якщо після параду кількість тих, хто заразився, серйозно зросте, то підконтрольна Кремлю де-факто влада навряд чи заявить про це публічно, оскільки військові паради – пріоритет для такої тоталітарної системи, яка існує в Росії. Кримська правозахисна група вважає, що паради в Криму демонструють те, що Росія готова ризикувати життями кримчан на догоду своїй політиці мілітаризації Криму.

Нагадаємо, стаття 56 Конвенції про захист цивільного населення зобов’язує РФ за допомогою всіх наявних у неї засобів забезпечувати й підтримувати діяльність санітарних і лікарняних установ і служб, охорону здоров’я і громадську гігієну на окупованій території Криму, що охоплює також профілактичні та превентивні заходи, необхідні для боротьби з поширенням епідемій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter