“Кримський диверсант” Захтей міг визнати провину під тортурами – правозахисниця

Дата: 13 Липня 2017
A+ A- Підписатися

Правозахисниця, екс-керівник кампанії LetMyPeopleGo Центру громадянських свобод Поліна Бродик не виключає, що фігурант “справи українських диверсантів” Андрій Захтей, якого тримають у Криму, визнав свою провину й уклав досудову угоду з російським слідством у результаті тортур.

Про це Бродик сказала у коментарі Крим.Реалії.

“Ми знаємо, що після затримання групи так званих “кримських диверсантів”, було викладене відео російських спецслужб, де було досить чітко видно сліди фізичного впливу на цих людей. Та й дружина Захтея теж говорила, що до нього застосовувалося фізичне насильство. Можна припускати, що саме це вплинуло на те, що люди визнають свою провину”, – сказала Бродик.

Правозахисниця також нагадала, що це не перший подібний випадок у практиці російського слідства щодо українських політв’язнів.

“Багато політв’язнів, які потрапили до списку LetMyPeopleGo, зазнавали жорстоких тортур, і це стало підставою для зізнання у злочинах, які вони не вчиняли. Тортури часто були настільки жорстокими, що мали серйозні наслідки для здоров’я як психічного, так і фізичного”, – каже правозахисник.

Як стало відомо 11 липня, заарештований у справі “українських диверсантів” Андрій Захтей, який перебуває під арештом в анексованому Криму, визнав свою провину й уклав досудову угоду зі слідством. Він також відмовився від послуг свого адвоката Олексія Ладіна, який, у свою чергу, не може надавати інформацію про перебіг справи.

На початку липня адвокат іншого “українського диверсанта”, який проходить у цій справі, Євгена Панова, заявив, що його підзахисного схиляють до співпраці зі слідством через психологічний тиск. При цьому, як пізніше зазначив адвокат, визнання провини Захтея не вплине на позицію Євгена Панова.

Нагадаємо, у серпні 2016 року російське МЗС повідомило, що Євгена Панова і Андрія Захтея звинувачують у підготовці терористичних актів, які нібито готувалися в окупованому Криму. Затриманих деякий час утримували в московському СІЗО Лефортово, пізніше – повернули до анексованого Криму.

За даними правозахисників, Панова катували кілька днів, після чого він обмовив себе на відео, записаному спецслужбами.

Координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник заявила, що подібні методи тортур застосовували і до Геннадія Афанасьєва, Олега Сенцова, Андрія Коломійця і Олександра Костенка.

На початку березня 2017 року Андрій Захтей заявив про бажання позбутися російського громадянства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter