Кремль використовує ситуацію в Ізраїлі проти України – ISW

Дата: 08 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Кремль використає атаку ХАМАСу на Ізраїль для просування наративів про зменшення підтримки та уваги США і Заходу до України.

Про це інформує Інститут вивчення війни (ISW). 

Аналітики відзначають, що Кремль вже використав і, ймовірно, продовжить використовувати напади ХАМАСу на Ізраїль для просування інформаційних операцій, спрямованих на зменшення підтримки та уваги США і Заходу до України.

Кремль активізував кілька інформаційних операцій після нападів ХАМАСу в Ізраїлі 7 жовтня, в першу чергу звинувачуючи Захід у нехтуванні конфліктами на Близькому Сході на користь підтримки України.

Заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв заявив, що Сполученим Штатам та їхнім союзникам слід було б “зайнятися” роботою над “палестино-ізраїльським врегулюванням”, а не “втручатися” у справи Росії та надавати Україні військову допомогу.

МЗС Росії звинуватило Захід у блокуванні зусиль необхідного “квартету” у складі Росії, США, Європейського Союзу та Організації Об’єднаних Націй, що призвело до ескалації насильства, поклавши відповідальність за нинішні бойові дії на Захід.

Російський пропагандист Сергій Мардан заявив, що Росія виграє від ескалації, оскільки світ “на деякий час відволічеться від України і знову займеться гасінням вічної пожежі на Близькому Сході”.

Експерти кажуть, що ці наративи Кремля спрямовані на західну аудиторію, щоб вбити клин у військову підтримку України, намагаються деморалізувати українське суспільство, стверджуючи, що Україна втратить міжнародну підтримку, а також мають намір запевнити російську внутрішню аудиторію в тому, що міжнародне співтовариство проігнорує воєнні зусилля України.

У звіті також зазначають, що кілька ключових джерел у російському інформаційному просторі змістили фокус свого щоденного висвітлення на ситуацію в Ізраїлі 7 жовтня, що може вплинути на інформаційне середовище навколо війни в Україні найближчими днями або тижнями.

Багато російських “воєнкорів” зосередилися переважно на атаках ХАМАСу в Ізраїлі 7 жовтня, а деякі сприяли інформаційним операціям Кремля, стверджуючи, що увага Заходу переключилася з України на Ізраїль.

Така увага до Ізраїлю навіть спонукала одного російського “воєнкора” закликати інших не “забувати” про війну в Україні.

“Наразі ISW не може передбачити, як зміниться середовище джерел у зв’язку з розгортанням атак ХАМАСу в Ізраїлі”, – додають фахівці.

Нагадаємо, 7 жовтня близько 6:30 ранку бойовики руху ХАМАС, яке контролює Сектор Гази, оголосили про початок операції “Потоп Аль-Акса” проти Ізраїлю. Вони здійснили масований ракетний удар по території Ізраїлю і перейшли кордон в Секторі Гази, бойовики проникли на територію Ізраїлю в низці різних місць.

Армія Ізраїлю у відповідь оголосила про початок контртерористичної операції “Залізні мечі” у Секторі Гази. Станом на вечір 7 жовтня ізраїльські військові відновили контроль над більшістю прикордонних громад із Сектором Гази, куди проникли бойовики.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter