Кремль має чітко продуману політику знищення вільних медіа на окупованих територіях – “Опора”

Дата: 13 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Злочини щодо журналістів і ЗМІ під час повномасштабної агресії Росії проти України свідчать про те, що Кремль має “чітко продуману й підготовлену” політику знищення вільних медіа на окупованих територіях.

Про це йдеться в статті “Окуповані: Як журналісти на захоплених територіях тримають удар від Росії” від аналітика Громадянської мережі “Опора” Олександра Клюжева на сайті ZN.UA.

Фото: Микола Мирний / ZMINA

У матеріалі наголошується на тому, що впродовж повномасштабного наступу від рук окупантів в Україні загинули 33 журналісти, 15 медійників зникли безвісти. Водночас, за даними західних розвідок, росіяни підготували списки активістів, журналістів і місцевих політиків як пріоритетних мішеней.

Автор статті нагадав, що атаки на українських журналістів, арешти, затримання та допити стали візитівкою російських окупантів ще з часів окупації Криму 2014 року.

Як свідчить аналіз ситуації, з початку так званої спецоперації РФ активно використовує технології, спрямовані на деморалізацію та залякування працівників незалежних медіа. Українським журналістам ще до входження до їхніх населених пунктів російських військ надходили погрози розправи, а їхні персональні дані оприлюднювали “зливні бачки” окупантів.

На переконання Клюжева, окупанти розраховують на деморалізацію та страх місцевих журналістів, що призведе до самоцензури, а також очікують на колаборацію медійників з окупаційними адміністраціями.

Нагадаємо, що через окупацію багатьом українським редакціям довелося виїхати зі своїх населених пунктів. Про головні проблеми, виклики та перспективи роботи редакцій в екзилі читайте в матеріалі ZMINA

Найскладніше – отримувати правдиву інформацію з окупованих чи тоталітарних територій: як працюють редакції в екзилі 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter