Кожен п’ятий мешканець РФ вважає тортури допустимими – соцопитування

Дата: 30 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

66% росіян вважають тортури неприпустимими за жодних обставин, а 20% вважають тортури допустимою формою покарання. Такі результатами опитування некомерційної організації “Аналітичний Центр Юрія Левади”, оголошеної в РФ “іноземним агентом”.

Про це повідомляє видання”Медуза” з посиланням на “Левада-центр”.

Фото з відкритих джерел

У звіті також зазначено, що 11% громадян РФ переконані, що можна катувати людей у ​​виняткових випадках, коли це може врятувати життя невинних, ще 9% допускають застосування тортур лише стосовно тих, хто скоїв тяжкий насильницький злочин.

45% опитаних переконані, що тортури найбільше застосовують у системі установ ФСВП, 41% – у поліції та в ході слідства, 18% – у Слідчому комітеті та ФСБ.

При цьому 89% респондентів не були в ізоляторах чи місцях ув’язнення за вироком суду. У 4% є друзі чи родичі, які були у СІЗО, КПЗ та ІТТ. Ще стільки ж розповіли, що їхні друзі чи родичі були в місцях відбування покарання. Лише 3% заявили, що самі перебували у СІЗО, КПЗ, ІТТ, 2% — у місцях відбування покарання.

Опитування організація проводила після гучного скандалу про тортури у російських в’язницях.

Нагадаємо, що правозахисний проєкт у РФ Gulagu.net опублікував кілька відео з тортурами та зґвалтуваннями ув’язнених, які утримувалися в туберкульозній лікарні ФСВП.

Після громадського резонансу керівництво лікарні звільнили, було порушено кілька кримінальних справ, у тому числі перевищення посадових повноважень.

Правозахисники отримали відеозаписи від програміста, який працював адміністратором камер відеоспостереження під час покарання.

Він втік з Росії та попросив притулку в Франції. У РФ його вже засудили та збираються оголосити у міжнародний розшук.

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter