Корисність чинного скликання ВРУ вища за минуле, а антиреформаторів до 10-ї сесії поменшало – дослідження

Дата: 20 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Коефіцієнт корисності Верховної Ради 9-го скликання за 10 сесій становить 68%.

Про це розповіла аналітикиня даних проєкту “Індекс Реформ” ГО “Вокс Україна” Дарія Колодяжна під час презентації в Медіацентрі Україна. 

Фото: Верховна Рада України

Середній коефіцієнт корисної дії парламенту чинного скликання за всі 10 сесій на 11% вище, ніж було в минулому скликанні. 

На думку аналітикині, таких показників вдалося досягти, зокрема, “дисциплінованістю та злагодженим голосуванням фракції “Слуга народу”. Втім, з часом 9-те скликання парламенту почало менше відвідувати засідання, помітили дослідники. 

Також аналітикиня поділилася даними щодо умовного поділення депутатів на групи реформаторів, поміркованих реформаторів та антиреформаторів від сесії до сесії: 

  • 2-га сесія – 30% реформаторів, 46% поміркованих реформаторів, 24% антиреформаторів;
  • 6-та сесія –  32%реформаторів, 47% поміркованих реформаторів, 22% антиреформаторів;
  • 10-та сесія – 38% реформаторів, 46% поміркованих реформаторів, 17% антиреформаторів.

Отже, до 10-ї сесії Верховної Ради показник антиреформаторів знизився ледь не наполовину.

“Станом на 10-ту сесію ми маємо один з найнижчих показників кількості антиреформаторів – всього лиш 17%. Але ці відсотки досягали і 30, але жодного разу не перевищували за все скликання 30%”, – додає Колодяжна.

Нагадаємо, торік експерти знайшли “тіньовий вплив” судів на перебіг реформ в Україні, що стається, зокрема, через чималу кількість недоліків, до яких вдаються на етапі нормопроєктування. 

Українські правозахисники вже звертали увагу на низьку якість роботи парламентарів та радили запрошувати до своєї роботи експертів із громадських організацій. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter