Коронавірус: адміністрація російського СІЗО на два тижні закрила камеру кримського політв’язня на карантин

Дата: 06 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Камеру політв’язня в так званій другій сімферопольській справі “Хізб ут-Тахрір” Джеміля Гафарова в російському СІЗО закрили на два тижні на карантин.

Про це кримчанин написав розповів у листі, який оприлюднила громадська ініціатива “Кримська солідарність”.

Джеміль Гафаров

За його словами, у ніч проти 30 грудня на двері його камери співробітники СІЗО без жодного пояснення причин повісили табличку з паперу А4 з написом “карантин”. Водночас він зауважує, що ніхто в камері на той момент не хворів, також не було ознак будь-яких хвороб.

“Після розпитувань в інспекторів дізналися, що в одного з тих, хто виїхав напередодні з нашої камери, виявили коронавірус, – написав Гафаров.

Гафаров розповів, що карантин означає заборону ув’язненим залишати камеру. Отже, підсудним не можна взяти участь у судових засіданнях та зустрічатися з адвокатами. Харчування Гафаров та інші ув’язнені з його камери отримують через віконце.

“Перевага (цього карантину. – Ред.): припинилися “обшуки-шмони”, які напередодні новорічних свят у СІЗО відбувалися майже щодня. Та й ще немає ранкових “перерахунків”, коли о 10-й годині ранку близько 10 осіб адміністрації оглядають усі камери обвинувачених”, – написав Гафаров.

Політв’язень повідомляє, що адміністрація слідчого ізолятора не відповідає на запитання підсудних, пропонуючи їм писати заяву.

“Заяви пишуться – відповіді ми не отримуємо, а навіщо ця безліч співробітників ФСВП юрбою ходить уранці – мені незрозуміло”, – зауважує він у листі. 

Він також додав, що в СІЗО не проводять медичного обстеження ізольованих та не забезпечують медпрепаратами й ліками.

Нагадаємо, у Гафарова є інвалідність. Його захист раніше заявляв про ненадання йому медичної допомоги. У чоловіка – хронічне захворювання нирок і пов’язані з ним хвороби серця.

27 березня 2019 року його затримали під час обшуків в Криму будинків кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Загалом того дня російські силовики затримали 24 активісти за звинуваченням в участі в забороненій у Росії та окупованому Криму, але легальній в Україні організації “Хізб ут-Тахрір”Едем Яячиков зник, його місце перебування невідоме з 27 березня. Пізніше був затриманий ще один підозрюваний Раїм Айвазов.

Незаконний “Київський районний суд Сімферополя” і Жовтневий районний суд російського Ростова-на-Дону 11 березня продовжили арешт 13 фігурантам другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір”. Ремзі Бекіров, Фарход Базаров, Раїм Айвазов, Сервет Газієв, Ерфан Османов, Владлен Абдулкадиров, Рустем Сейтхалілов, Джеміль Гафаров, Тофік Абдулгазієв, Руслан Сулейманов, Осман Арифмеметов, Меджит Абдурахманов і Рустем Шейхалієв залишаються під арештом у СІЗО.

Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав Джеміля Гафарова та інших 23 затриманих 27 березня 2019 року політв’язнями.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 102 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.
 
Як відомо, в Україні стартував зимовий марафон з написання листів для українців, які незаконно перебувають у російському ув’язненні.
 
Крім того, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля продовжує збір коштів на підтримку незаконно утримуваних Росією громадян України. Правозахисники планують витратити їх на купівлю медикаментів для політв’язнів, які страждають від загострення небезпечних хронічних хвороб або чиє здоров’я підірване через COVID-19, на засоби індивідуального захисту та необхідні для забезпечення нормального раціону продукти.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter