Король Таїланду підписав закон про визнання одностатевих шлюбів

Дата: 25 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Король Таїланду підписав закон про шлюбну рівність. У такий спосіб ця країна стала першою серед держав Південно-Східної Азії, яка визнала одностатеві шлюби.

Про це повідомляє BBC.

Фото: Canva

Ще в червні сенат Таїланду схвалив цей документ, проте він потребував королівської ратифікації. Закон набуде чинності через 120 днів після його публікації в королівській газеті, тобто 22 січня 2025 року.

Це дасть одностатевим парам ті самі юридичні права, що й гетеросексуальним подружжям, включно з правами на спадщину, усиновлення дітей і ухвалення медичних рішень. Також у ньому використовуються гендерно нейтральні терміни замість традиційних “чоловік” і “жінка”.

Представники громадянського суспільства називають це рішення історичним, підкреслюючи, що ЛГБТ-люди тепер зможуть жити своїм життям без обмежень і поступок.

Активістка і співзасновниця руху Bangkok Pride Анн Чумапорн, зазначила, що тепер ЛГБТ-пари не лише зможуть офіційно зареєструвати свій шлюб, але й долучаться до написання нової сторінки в історії, яка підтверджує, що справжня любов ніколи не обмежується тим, ким ми є від народження. Вона назвала це перемогою рівності та людської гідності.

Інша активістка, Сірітата Нінлапруек, додала, що всі відчувають радість і захоплення, оскільки боролися за свої права понад десять років, і нарешті цей момент настав.

Закон також знайшов підтримку серед тайських політиків. Колишній прем’єр-міністр Таїланду Сретта Тавісін, який ініціював цей законопроєкт у парламенті, назвав його значним прогресом для країни.

Чинна прем’єр-міністерка Таїланду Пхетхонтхан Чинават також привітала всіх із цією подією, написавши у своєму акаунті в X: “Вітаю всіх із любов’ю. #ЛюбовПеремагає“.

Після того як закон набуде чинності, Таїланд стане третьою країною в Азії, яка легалізувала шлюбну рівність, слідом за Тайванем, де це стало можливим у 2019 році, і Непалом, що визнав одностатеві шлюби 2023 року.

Нагадаємо, що ЛГБТІК-тайці кажуть, що такі закони хоч і забороняють дискримінацію, але вони однаково регулярно стикаються з упередженнями та навіть насильством у консервативному тайському суспільстві.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter