Контррозвідка встановила особу “військкома ЛНР”, який змушував людей вступати до лав бойовиків

Дата: 08 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Контррозвідка СБУ встановила особу одного з очільників так званого “військкомату ЛНР”, який примусово залучав до лав бойовиків українців, що живуть на тимчасово окупованій території.

Про це повідомили в СБУ. 

Так званий “військовий комісаріат ЛНР” мешканець окупованого Луганська очолив 2015 року. На посаді, як встановили слідчі, він комплектував формування, що воювали проти ЗСУ та обстрілювали мирні населені пункти регіону. 

Організовував він і постачання чоловіків на “військовий облік”, проводив військові збори, зараховував місцевих до так званого “резерву народної міліції ЛНР” та забезпечував примусове проходження “військової служби” в лавах терористів. Окрім цього, зловмисник контролював кримінальні переслідування тих, хто ухилявся від “призову”. 

Так зване “законодавство” бойовиків на Луганщині передбачає за відмову від проходження служби в збройних формуваннях як штрафи від 500 до 3 тисяч рублів, так і позбавлення волі до двох років. 

Нині викритому очільнику “військкомату ЛНР” заочно повідомили про підозру за статтями “Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, “Участь у незаконних збройних формуваннях” і “Порушення законів та звичаїв війни”. 

Зловмисник переховується від правосуддя, а тому найближчим часом його оголосять у розшук. 

Нагадаємо, починаючи з 2015 року окупаційна влада в тимчасово окупованому Криму провела 13 незаконних призовних кампаній до Збройних сил РФ, під час яких до російської армії призвали 31 тисячу кримчан. Незаконні правоохоронні органи Криму відкрили близько 200 кримінальних справ за нібито ухилення від служби в ЗС РФ.

Наразі щонайменше одному “військовому комісару” з півострова українські правоохоронці повідомили про підозру у воєнному злочині. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter