Консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку

Дата: 23 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку за кордоном. Інформація про це поширювалася в медіа напередодні, а сьогодні, 23 квітня, її підтвердив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Про це він написав у соцмережі Х. 

Фото: Getty Images

Так, Кулеба зазначив, що захист прав та інтересів громадян України за кордоном був і залишається пріоритетом МЗС, проте в теперішніх умовах боротьба за виживання України є важливішою. 

“Як це виглядає зараз: чоловік призовного віку виїхав за кордон, показав своїй державі, що питання її виживання його не обходить, а потім приходить і хоче отримати від цієї держави послуги. Так не працює. У нас у країні війна”, – наголосив очільник міністерства.

Він нагадав, що обов’язок оновлювати свої дані в територіальних центрах комплектування існував і до ухвалення нового закону про мобілізацію. 

“Якщо ці люди вважають, що хтось там, далеко на фронті, воює і віддає свої життя за цю державу, а хтось посидить за кордоном, але при цьому буде отримувати послуги від цієї держави, – то так це не працює. Перебування за кордоном не звільняє громадянина від обовʼязків перед Батьківщиною. Саме тому я вчора доручив вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном. Це буде чесно”, – зауважив Кулеба.

Він додав, що невдовзі МЗС надасть уточнені розʼяснення щодо подальшого порядку отримання консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах.

Напередодні медіа писали, що Міністерство закордонних справ наказало керівникам усіх дипломатичних установ України тимчасово призупинити всі консульські дії щодо для громадян України призовного віку. Заборона діятиме до отримання роз’яснень положень закону щодо посилення мобілізації.

Зі свого боку державне підприємство “Документ” повідомило про призупинення видавання готових документів у закордонних підрозділах. Це пояснюють технічними причинами. Подання заяв-анкет на оформлення паспортних документів здійснюється у звичайному режимі. Видавання паспортів можливе для дітей до 12 років у звʼязку з відсутністю потреби біометричної верифікації.

Нагадаємо, що на розгляд Верховної Ради подали законопроєкт №11143 щодо вдосконалення порядку ведення військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану. До реєстру, зокрема, пропонують повернути: 

  • відомості про притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого статтями 210, 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (дата, номер, короткий зміст протоколу та/або постанови про адміністративне правопорушення);
  • вже не за згодою, а обов’язково – відомості про членів сім’ї призовника, військовозобов’язаного, резервіста (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дата народження, серія та номер паспорта, дата його видавання, РНОКПП і Реєстраційний номер облікової картки платника податків, раніше – індивідуальний податковий номер.) під час зарахування призовника, військовозобов’язаного, резервіста на військову службу;
  • відомості про примусове виконання рішення щодо боржника (реквізити та відомості виконавчого документа);
  • відомості про підозру у вчиненні кримінального правопорушення;
  • відомості про батьків призовника, військовозобов’язаного, резервіста, опікунів, усиновлювачів, піклувальників, а також дітей (ПІБ);
  • відомості про дату виїзду за межі України та дату повернення;
  • відомості про досвід роботи за спеціальністю тощо.

Окремо законопроєкт пропонує зняти заборони на оброблення інформації, що становить державну таємницю, а також на використання хмарних ресурсів за кордоном.

Критики, які раніше коментували законопроєкт №10062 зі схожими нормами щодо персональних даних, казали, що існує ризик потрапляння баз до рук російських спецслужб.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter