Конституційний Суд відтермінував присягу двох суддів, призначених Зеленським на обіймані посади

Дата: 30 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Конституційний Суд відтермінував приведення до присяги переможців конкурсу на посади суддів КС Оксани Грищук і Олександра Петришина, яких напередодні президент Володимир Зеленський призначив на ці посади відповідними указами. 

Про це повідомляє ZN.ua.

За законом засідання, на якому Грищук та Петришин мали б скласти присягу, треба було провести не пізніше ніж п’ятого робочого дня з дня призначення. 

Судді ухвалили рішення про відтермінування, посилаючись на відсутність вакантних посад суддів КС. До складу суду входять 18 суддів, яких порівну призначають президент, парламент і з’їзд суддів. Терміни повноважень чинного голови КС Олександра Тупицького та судді Олександра Касмініна, призначених за квотою президента, спливають у травні та вересні наступного року. 

Активісти критикували проведення конкурсу на посади суддів КС за президентською квотою від початку його оголошення влітку. Посади в Конституційному Суді “звільнилися” після того, як на початку року президент Зеленський видав указ про звільнення Тупицького та Касмініна, які невдовзі скасували в суді.

Оксана Грищук та Олександр Петришин. Фото: law.lnu.edu.ua, newsroom.kh.ua

До доброчесності переможців конкурсу на посади суддів КС за квотою Зеленського є питання в активістів, адже Олександр Петришин 2004-го очолював кафедру теорії права Національної юридичної академії ім. Ярослава Мудрого, яка видала висновок, що другий президентський строк Леоніда Кучми слід вважати першим, а тому він має право балотуватися на виборах ще раз.

Щодо Оксани Грищук, то, відповідно до даних декларацій, вона могла занизити вартість свого авто Lexus RX 350 та не вказала ціни двох квартир, а також земельної ділянки чоловіка. 

Нагадаємо, що голову Конституційного Суду Олександра Тупицького судять за злочини проти правосуддя. Правоохоронці підозрюють його в підкупі свідка, а також у свідомо неправдивих свідченнях. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter