Конституційний Суд відмовився розглядати законність призначення Шкарлета

Дата: 01 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Велика палата Конституційного Суду України відмовилася відкривати провадження щодо призначення міністром освіти і науки Сергія Шкарлета.

Про це повідомили в Суді. 

Фото: Міністерство освіти і науки

Подання до Конституційного Суду надіслали 46 народних депутатів, які вважали, що постанову про призначення ухвалили в спосіб, що порушує статтю 84 Конституції щодо особистого голосування нардепів. Вбачали автори подання й порушення статей 91 і Верховна Рада України ухвалює закони, постанови та інші акти більшістю її конституційного складу, крім випадків, передбачених цією Конституцією. та 19 і Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їхні посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та в спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Конституції. 

“За результатами розгляду цього питання постановлено ухвалу про відмову у відкритті конституційного провадження в справі”, – повідомили в пресслужбі КСУ.

Шкарлета призначили на посаду міністра в грудні минулого року, однак голосування супроводжувалось обуренням низки парламентарів, зокрема через факти плагіату в його наукових працях. Також із 226 депутатів, які проголосували за призначення, частина не була присутня у Верховній Раді того дня. Регламентний комітет Ради спочатку мав перевірити ситуацію, але потім відмовився розглядати це питання. 

У лютому поточного року Офіс генпрокурора розпочав досудове розслідування за фактом можливого кнопкодавства. Водночас записи з відеокамер, які б могли підтвердити порушення, за словами лідера фракції “Голос” Ярослава Железняка, зникли. Нардеп стверджував, що розпоряджатися ними мало Управління державної охорони, однак там це спростовували та запевнили, що розпорядником записів мав бути Апарат Верховної Ради.

Нагадаємо, що етичний комітет Національного агентства з питань забезпечення якості освіти виявив плагіат у  роботах Шкарлета у вересні минулого року. До цього плагіат виявила активістка Світлана Благодєтєлєва-Вовк, яка після розголосу почала отримувати погрози, а згодом зіткнулась із переслідуванням. Невідомий залишав у дверях квартири жінки записки непристойного змісту та надсилав на пошту її світлини в різних місцях перебування.

Уже цього року Шкарлет повідомив, що суд визнав дії викривачів його плагіату незаконними. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter