Конституційний Суд не поновлюватиме ексголову Шевчука на посаді судді

Дата: 05 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Конституційний Суд не поновлюватиме ексголову Станіслава Шевчука на посаді судді.

Про це повідомили на сторінці Фундації DEJURE.

Конституційний Суд не поновлюватиме ексголову Станіслава Шевчука на посаді судді.В травні цього року Конституційний…

Gepostet von Фундація DEJURE am Donnerstag, 5. Dezember 2019

Конституційний Суд проголосував за звільнення Станіслава Шевчука, який обіймав пост голови, з посади судді в травні. Однак у жовтні Окружний адміністративний суд Києва поновив Шевчука на посаді.

Згодом 49 депутатів звернулись до КС, аби там офіційно розтлумачили статтю 151-2 Конституції України. Згідно з нею, висновки та рішення Конституційного Суду є обов’язковими, остаточними і не можуть бути оскаржені. Парламентарі просили уточнити, які саме рішення Конституційного Суду не можуть бути оскаржені. 

На засіданні 2 грудня Велика палата Конституційного Суду дійшла висновку, що текст Конституції не містить в собі жодних обмежень щодо питань, які не можуть бути оскаржені, а тому абсолютно всі рішення КСУ є обов’язковими та не підлягають оскарженню. 

Таке рішення Конституційного Суду не тільки відповідає духу Конституції, але й здоровому глузду, наголошує менеджер з адвокації Фундації DEJURE Степан Берко.

“Якби рішення Конституційного Суду, навіть щодо звільнення судді з посади, могли оскаржуватись в звичайному адміністративному суді, то про ніяку незалежність Конституційного Суду не могло б бути мови. Судді, які ухвалювали рішення у справі колишнього Голови КСУ, були абсолютно свідомі цього, однак це не вперше, коли судді ОАСК роблять вигляд, ніби Конституції немає. Поки існує цей суд у такому складі, ми ще не раз стикатимемось із подібними відверто неконституційними рішеннями”, – зауважив він.

Нагадаємо, що ZMINA докладно розповідала, як троє колег Станіслава Шевчука домоглися його усунення через систематичні маніпуляції зі справами, які перебували на розгляді КС, прогули, порушення визначених законом процедур розгляду та політизацію роботи суду. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter