Конгрес США ухвалив закон про посилення контролю за обігом зброї

Дата: 26 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У США конгресмени ухвалили новий законопроєкт про посилення контролю за обігом зброї. Його вважають одним з найбільш важливих за останні 30 років.

Про це повідомляє BBC.

У Конгресі США за відповідне рішення проголосували 234 члени Палати представників, а також 65 сенаторів, серед яких 15 республіканців. Демократи вимагали жорсткіших реформ, тоді як республіканці були проти змін.

Закон ухвалили після значного резонансу через два великі інциденти зі стріляниною, що сталися минулого місяця – у супермаркеті в Буффало (штат Нью-Йорк) і в початковій школі в Ювальді (штат Техас), унаслідок яких загинула 31 людина.

Після 28 років бездіяльності члени Конгресу від обох партій зібралися разом, щоб дослухатися до заклику сімей по всій країні та ухвалити законопроєкт, спрямований на боротьбу з насильством із застосуванням вогнепальної зброї в нашому суспільстві. Сімʼї в Ювальді та Буффало, надто багато минулих трагічних випадків вимагали дій“, – зазначив президент США Джо Байден.

Документ передбачає виділення значних коштів на програми з контролю за психічним здоровʼям та посилення безпеки шкіл. Відповідно до закону більш жорсткою буде перевірка людей 18–21 років, які захочуть придбати зброю.

Також у США виділять додаткове фінансування для розробки власних законів, які заборонятимуть продаж зброї потенційно небезпечним людям. Водночас прикриють і юридичну лазівку, за допомогою якої раніше засуджені за домашнє насильство громадяни могли купувати зброю.

Закон називають одним із найважливіших у цій сфері з 1994 року, коли виробникам зброї заборонили випускати для цивільного користування магазини великої місткості та деякі види зброї, що підпадала під визначення штурмова. Заборона діяла протягом 10 років, але у 2004 році термін її дії закінчився, його не змогли продовжити через протидію республіканців. Сьогодні лише в семи штатах та окрузі Колумбія запроваджено заборону на штурмову зброю. США досі лишаються першою країною у світі серед розвинених за кількістю смертей від вогнепальної зброї. У 2022 році вже загинули майже 21 тисяча людей: 9 тисяч убивств і приблизно 12 тисяч самогубств.

Раніше ZMINA повідомляла, що 23 лютого, напередодні повномасштабного вторгнення Росії, Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про право на цивільну вогнепальну зброю. 

Тоді експерт Центру громадянських свобод та правозахисник Володимир Яворський висловив застереження, що вільне користування зброєю в Україні може призвести до збільшення кількості вбивств через необережність чи перевищення меж необхідної оборони. 

Він спирався на дослідження, яке свідчило, що в США, де володіння зброєю здебільшого легалізовано, значно більша кількість домашніх убивств із вогнепальної зброї в порівнянні з країнами, де є обмеження для цивільних.

Крім того, за його словами, в США є дослідження, які показують, що кількість убивств у штатах, де є вільний продаж зброї, суттєво вища, ніж у штатах, де немає такого продажу.

Нагадаємо, що згідно з результатами опитування, проведеного соціологічною групою “Рейтинг” у травні, в умовах повномасштабної війни більш ніж удвічі зросла кількість тих, хто підтримує надання громадянам України права на володіння вогнепальною зброєю та боєприпасами. Сьогодні підтримують таку ініціативу 58%, не підтримують 39%.

Примітно, що вперше за історію дослідження цього питання кількість прихильників ідеї перевищила кількість противників, адже у 2018–2021 роках підтримували таку ідею близько чверті, а не підтримували більш ніж 70%.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter