Компанія, яка виробляє презервативи із зображенням Путіна, виграла справу проти Грузії в ЄСПЛ

Дата: 23 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Компанія “Aiisa”, виробник презервативів, яка серед зображень на упаковках помістила обличчя російського президента Володимира Путіна та Йосипа Сталіна, виграла справу проти Грузії в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ).

Про це повідомляє видання “Європейська правда” з посиланням на “Эхо Кавказа“.

Джерело: “Європейська правда”

Після того як у 2018 році грузинський суд оштрафував компанію “Aiisa” на 500 ларі (160 доларів) за оформлення деяких упаковок презервативів і ухвалив рішення щодо припинення їхнього виробництва, засновниця компанії Ананія Гачечиладзе подала позов до ЄСПЛ.

На думку міського та апеляційного судів, написи та зображення на продукції компанії сексуального характеру порушували моральні підвалини, оскільки зачіпали тему релігії або були пов’язані з історичними персонами. Серед зображень на упаковках презервативів було й обличчя російського президента Володимира Путіна, а також Йосипа Сталіна.

Джерело: “Європейська правда”

ЄСПЛ ухвалив рішення, де було зазначено, що у випадку Aiisa порушено статтю 10 Конвенції з прав людини, згідно з якою “в кожного є свобода вираження думки. Під цим правом розуміється свобода людини мати власні погляди, отримувати та поширювати інформацію або ідеї без втручання влади й незалежно від державних кордонів“. І за підтримки легітимного балансу між цінностями, закріпленими в Конституції Грузії, і Європейською конвенцією з прав людини на рішення загальних судів істотний вплив зробили погляди на етичні питання представників Грузинської православної церкви.

Такий підхід суперечить встановленому Конституційним судом Грузії стандарту, відповідно до якого “неприпустимо нав’язувати етичні норми або світогляд конкретної особи чи групи осіб іншим групам суспільства за допомогою державних інститутів, зокрема суду“.

Європейський суд дотримується принципу, що в плюралістичному демократичному суспільстві ті, хто вибирає свободу релігії, повинні прийняти й змиритись із запереченням іншими їхніх релігійних переконань.

Нагадаємо, днями ЄСПЛ ухвалив рішення в справі “Меліке проти Туреччини”(Melike v Turkey). Заявниця, яка працювала прибиральницею в місцевому управлінні освіти в місті Адана, стверджувала, що її звільнили з роботи за лайки під кількома дописами у Facebook. У своєму рішенні ЄСПЛ визнав, що права заявниці на свободу вираження поглядів за статтею 10 Конвенції з прав людини були порушені.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter