Комітет захисту журналістів вимагає дозволити Фікрату Гусейнову безпечно покинути Україну

Дата: 09 Березня 2018
A+ A- Підписатися

Комітет захисту журналістів (CPJ) вимагає від української влади дозволити Фікрату Гусейнову, журналісту азербайджанського походження та голландському громадянину, безпечно покинути країну.

Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті організації.

“Ми закликаємо українську владу негайно повернути проїзні документи Фікрату Гусейнову й дозволити йому виїхати з України. Київ не повинен бути співучасником переслідування критиків влади за кордоном з боку азербайджанської влади. Ми також закликаємо українську поліцію розслідувати фізичну атаку на Гусейнова 5 березня і притягнути злочинців до відповідальності”, – заявила координаторка програми CPJ Європа та Центральної Азії Ніна Огнянова.

У організації повідомляють, що генеральний прокурор України не відповів на їхній запит на коментар електронною поштою. Телефонний дзвінок CPJ та електронний лист до міністерства закордонних справ Азербайджану також залишилися без відповіді.

Як відомо, 5 березня особи в цивільному, які представилися співробітниками української поліції, намагалися викрасти в Києві на орендованій квартирі азербайджанського журналіста Фікрата Гусейнова. 

Нападники спілкувались українською та азербайджанською. Вони били його руками, повалили на підлогу, б’ючи по ногах та горлу. Журналіст повідомив, що у нього зломаний зубний міст і передав CPJ фотографії ушкоджень.

Раніше прокуратура Київської області повідомила про свої плани екстрадувати журналіста-біженця в Азербайджан.

Нагадаємо, Фікрат Гусейнов був в Азербайджані співробітником опозиційної газети “Азадлиг” (Свобода – ред.). У березні 2006 року його викрали і побили невідомі в масках в селищі Патамдар Баку, в результаті чого він отримав важкі тілесні ушкодження, зокрема ножові поранення. 8 травня 2008 року журналіст емігрував з Азербайджану. Він отримав статус біженця в Нідерландах і зараз є громадянином цієї країни.

14 жовтня 2017 року українські прикордонники затримали його в аеропорту “Бориспіль” на підставі червоної картки, яку ініціював Азербайджан. В Україну журналіст прилетів, щоб з’ясувати умови для відкриття в Києві філії супутникового телеканалу “Turan TV”.

В Азербайджані Фікрата Гусейнова звинувачують у нібито в організації незаконної еміграції азербайджанців, шахрайстві та підробці документів. Спілкуючись телефоном з Комітетом, журналіст відкинув усі звинувачення азербайджанської влади і наголосив, що переслідування пов’язане із журналістикою. Він висловив острах перед ув’язненням, якщо його депортують в Азербайджан. 

Комітет вказує, що журналіст висвітлював роботу азербайджанської опозиції в екзилі та викривав корупцію в азербайджанському уряді. Він також критикував президента Азербайджану Ільхама Алієва. 

Директор російської редакції каналу “Turan TV” Емін Ахмедбеков заявив, що видача Азербайджану журналіста Фікрета Гусейнова загрожує його життю і здоров’ю.

12 січня генпрокурор Азербайджану Закір Гаралов заявив у листі генпрокурору Юрію Луценку, що він занепокоєний затягуванням екстрадиції журналіста. Закір Гаралов вважає, що “політизація питання і можлива відмова в екстрадиції може завдати шкоди насамперед азербайджано-українським відносинам”.

Міністерство закордонних справ Нідерландів повідомило адвокату журналіста в Гаазі про видалення червоної картки в базі Інтерпол через її невідповідність ст. 2 (1) і 3 статуту Інтерполу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter