Комітет захисту журналістів закликав якнайшвидше розслідувати напад на редакторку видання “Коло” Тетяну Цирульник

Дата: 15 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Українська влада має швидко розслідувати напад на редакторку полтавського видання “Коло” Тетяну Цирульник, який стався 9 травня біля Меморіалу солдатської слави: чоловік вдарив медійницю по обличчю, намагаючись завадити їй вести знімання.

Про це заявила правозахисна організація “Комітет захисту журналістів” (CPJ).

Тетяна Цирульник. Джерело: фейсбук-сторінка журналістки

“Словесне та фізичне насильство проти журналістів під час їхньої роботи є обурливим і не може залишитися без наслідків. CPJ вітає реакцію української влади на нещодавній напад на журналістку Тетяну Цирульник. Поліція має негайно розслідувати цю справу та притягнути зловмисника до відповідальності”, – сказала координаторка програм CPJ у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

У повідомленні уточнили, що, за інформацією представника поліції Полтави, особу правопорушника вже встановили, а до провадження долучили речові докази.

Нагадаємо, що інцидент трапився біля Меморіалу солдатської слави під час покладання квітів. Як пояснила журналістка, вона щороку разом з іншими медійниками цього дня приходить сюди, щоб написати матеріал для сайту. Побачивши літнього чоловіка з портретом, як той сказав, свого родича, вона підійшла до нього й запитала, чи розуміє він, що це російські наративи. Водночас інший чоловік, який знімав людину з портретом, назвав редакторку “бендерівкою” й почав її ображати.

Згодом один з чоловіків схопив її й почав штовхати на клумбу. Медійниця не чинила опору, тож нападник доштовхав її до клумби, штовхнув у спину. Тільки-но вона вийшла з клумби, він сказав їй: “Зараз отримаєш” – і вдарив по обличчю, розповіла журналістка. 

Цирульник викликала на місце поліцію та подала заяву до правоохоронців. Вони, за словами журналістки, з’явилися швидко, втім нападник обзавівся імпровізованою групою підтримки, яка вигукувала, що журналістку ніхто не бив. 

За фактом нападу поліція відкрила кримінальне провадження за частиною 2 статті 345-1 Кримінального кодексу України (“Погроза або насильство щодо журналіста”).

Раніше ZMINA повідомляла про те, що кримінальне провадження, відкрите за заявою журналістки видання “Полтавська хвиля” Анастасії Мацькоперекваліфікували зі статті “Перешкоджання журналістській діяльності” на “Погрозу або насильство щодо журналіста”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter