“Репортери без кордонів” надали Ілону Маску десять рекомендацій для боротьби з “цифровим кошмаром”

Дата: 24 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Правозахисна організація “репортери без кордонів” (RSF) оприлюднив десять рекомендацій для нового власника мережі “Твіттер” Ілона Маска та інших власників соціальних медіа задля боротьби з “цифровим кошмаром” і зміцнення журналістики та інформації.

Про це йдеться на сайті організації.

Джерело: FREEPIK

Правозахисники наголосили на тому, що наміри Маска щодо долі облікових записів твіттеру викликають занепокоєння як такі, що демонструють перспективи все більш свавільних рішень. Очевидно, мається на увазі рішення Маска відновити акаунт експрезидента США Дональда Трампа після проведеного голосування серед користувачів соцмережі.

“Дозвіл своїй спільноті вирішувати долю облікового запису Дональда Трампа демонструє, що новий власник твіттеру має право переробляти свою нову іграшку так, як вважає за потрібне. Хоча доля заборонених облікових записів викликає занепокоєння, наміри щодо їх сертифікації також залишаються незрозумілими. Саме, щоб уникнути цього, Форум з інформації та демократії, ініційований RSF, у вересні опублікував доповідь під назвою “Режими підзвітності для акаунтів у соціальних мережах та їхніх користувачів”, — наголосили правозахисники.

У RSF закликали Маска, а також всіх власників платформ соціальних мереж і законодавців у всьому світі прочитати рекомендації, оприлюднені в цьому звіті. Оскільки тут вони “знайдуть багато рекомендацій міжнародних експертів, які допоможуть їм нарешті прийняти виклик їхнім глобальним амбіціям”.

У звіті експерти вказали на основні потреби, такі як декларація конкретних прав і обов’язків власників облікових записів, а також конкретний статус облікових записів ЗМІ. Зараз платформи користуються повним імунітетом. Вони вільні робити з обліковими записами своїх користувачів те, що вважають за потрібне, на основі політики, яку вони самостійно визначають відповідно до своїх ділових інтересів.

Рекомендації в цьому звіті є вирішальним першим кроком в оновленні систем вільних медіа та їхньому узгодженні з новою продемократичною екологією соціальних медіа, вважають правозахисники.

Вказані рекомендації спрямовані на захист прав журналістів, інформації та користувачів: ЗМІ повинні мати особливий статус у соціальних мережах, який визнає їхню особливу роль і наділяє їх правами та обов’язками, йдеться в повідомленні RSF. 

  1. Новинні засоби масової інформації повинні бути ідентифіковані як незалежні від уряду органи.
  2. Про зміни в алгоритмах розповсюдження контенту слід інформувати ЗМІ. Якщо їхні доходи впали внаслідок змін алгоритму, вони повинні мати можливість вимагати фінансової компенсації від відповідальних платформ.
  3. Обліковий запис користувача слід вважати “дуже впливовим”, якщо він відповідає одній із таких умов: має щонайменше 50 тисяч підписників, належить особі, яка займає політичну посаду, або публічній фігурі, сертифікованій платформами.
  4. Соціальні медіа повинні регулювати діяльність інфлюенсерів — осіб, які заробляють на життя рекламою для підписників, яких вони зібрали на одній або кількох платформах.
  5. На цих впливових осіб повинні поширюватися зобов’язання щодо прозорості. Їхні угоди про рекламу та політичну комунікацію мають бути оприлюднені з усіма подробицями, включаючи джерело фінансування.
  6. Публічні діячі, які неодноразово порушують свої зобов’язання, можуть бути позбавлені доступу до платформ на термін до 10 років.
  7. Соціальні медіа повинні створити портал для своїх користувачів, щоб повідомляти про всю незаконну поведінку та вміст.
  8. Вони повинні залучати своїх користувачів до формулювання умов використання та дозволяти їм, наприклад, призначати представників.
  9. Користувачі повинні мати можливість оскаржити модерацію соціальних мереж шляхом справедливого судового розгляду.
  10. Користувачі повинні бути негайно повідомлені, якщо будь-який їхній вміст було видалено, заблоковано, демонетизовано або контекстуалізовано за допомогою попереджувального повідомлення.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Маск 20 листопада оголосив про розблокування у твіттері акаунту колишнього президента США Дональда Трампа. Це сталося після того, як Маск провів опитування щодо питання розблокування акаунту американського експрезидента.

Трамп, який 16 листопада оголосив намір повернутися в Білий дім, похвалив Маска і сказав, що той йому завжди подобався, але зазначив, що твіттер потерпає від багатьох проблем – ботів, фейкових акаунтів, з якими він зіткнувся під час використання цієї платформи.

Нагадаємо, у травні 2021 року Twitter заблокував акаунт DJTDesk, який публікував заяви з офіційного сайту Трампа, вже через кілька годин після його реєстрації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter