Комісія ООН закликає створити реєстр постраждалих внаслідок війни Росії проти України

Дата: 02 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні закликає до створення реєстру жертв війни та програм з відшкодування, зокрема через репарації.

Про це заявив один із членів комісії Пабло де Грейф.

Фото: Explainer

Він зауважив, що комісія вже давно наполягає на тому, що вона буде використовувати підхід до своєї роботи, орієнтований на жертв, і що це охоплює відповідальність у широкому сенсі, включаючи кримінальне правосуддя, права жертв на правду та відшкодування, а також гарантії неповторення.

“Створення комплексних програм відшкодування є довгостроковим процесом, який вимагає консультацій з найбільш постраждалими. Хоча його остаточна розробка та реалізація займе час, є деякі негайні кроки, які український уряд може вжити, не звільняючи РФ від відповідальності. Жертви мають потреби, які вимагають негайної уваги”, — зазначив член комісії.

За його словами, створення реєстру постраждалих або відповідного функціонального еквівалента полегшить доступ до служб підтримки, наприклад, підтримки психічного здоров’я та психосоціальної підтримки для тих, хто зазнав насильства, включаючи переміщених осіб.

Також Пабло де Грейф зазначив, що незалежній міжнародній комісії ООН із розслідування порушень в Україні не вдалося встановити контакт із Росією. 

“Ми намагалися встановити контакт із РФ кілька разів – і безрезультатно. Ми сподіваємося, що взаємодія буде встановлена, але без жодного доступу до тимчасово окупованих територій збір доказів дуже складний. Ми намагаємося зробити це за допомогою співбесід з жертвами та свідками, тому цей візит включав візит до Одеси”, – підсумував він.

Нагадаємо, що Комісія з розслідування порушень в Україні, уповноважена Радою ООН з прав людини, розслідує випадок страти російськими військовими 14-річного хлопця. Загалом членам комісії відомо про страти 49 цивільних в 17 містах і селищах. При цьому всього автори звіту відвідали 27 міст і селищ, опитавши 191 потерпілого та свідка. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter