Комісія ООН з розслідування подій в Україні не змогла знайти доказів геноциду через політичні міркування – дослідник

Дата: 16 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Росія вчиняє в Україні низку геноцидних дій, які є злочинами відповідно до Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. Проте через політичні міркування Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування подій в Україні не змогла знайти досить доказів геноциду.

Про це повідомив американський дослідник сучасного російського геноциду в Україні Крістофер Етвуд в інтервʼю Укрінформу. 

Фото: David Guttenfelder / The New York Times

“Є політичні міркування, які впливають на таке рішення. Органи ООН не хочуть відштовхувати Росію, вони розглядають її як партнера. Інший цинічний підхід полягає в тому, що на Заході є сподівання на діалог між Україною та Росією”, – пояснив він.

Якщо ж повномасштабне російське вторгнення визнають геноцидом, це, за словами дослідника, “зменшить шанси на мирний діалог”.

Етвуд входить до групи експертів, які підготували кілька звітів щодо геноцидних дій Росії в Україні.

“Ми дійшли висновку, що є серйозний ризик геноциду. А це все ключові положення Конвенції про запобігання геноциду та покарання за нього. Адже слово “запобігання” буквально стоїть на першому місці в назві документа. Мета конвенції про геноцид – спочатку запобігти геноциду, а потім покарати за нього”, – сказав він. 

Коли група працювала над другим звітом, то змушена була зупинити пошуки нових доказів, оскільки “інформації вже було задосить”.

Експерт також нагадав, що стаття 3 конвенції перелічує п’ять незаконних дій, за які слід притягувати до відповідальності:

  • геноцид;
  • змова для вчинення геноциду;
  • пряме і публічне підбурювання до вчинення геноциду;
  • замах на вчинення геноциду;
  • співучасть у вчиненні геноциду. 

Нагадаємо, комісія з розслідування порушень в Україні, уповноважена Радою ООН з прав людини, вважає, що діяльність російських пропагандистів може бути підбурюванням до геноциду українців. Голова комісії Ерік Мьосе не уточнював, які саме висловлювання непокоять членів комісії, втім за час повномасштабного вторгнення в російських пропагандистських медіа лунало чимало таких. Наприклад, на телебаченні в Росії зловтішалися з історій про отруєння чадним газом українців, які без світла намагались обігрітися генераторами. 

Читайте також: Розіп’яті хлопчики Гітлера: як світ карав нацистських пропагандистів

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter