Комісія ООН підтвердила факти сексуального насилля окупантів щодо дітей

Дата: 26 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Незалежна міжнародна комісія ООН із розслідування порушень прав людини в Україні зафіксувала численні злочини, скоєні російською армією під час широкомасштабної війни. Серед встановлених злочинів і сексуальне насильство щодо дітей.

Про це в інтерв’ю “Радіо Свобода” розповіла членкиня незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні Ясмінка Джумхур

Фото: АрміяInform

Так, комісія встановила, що на території України були скоєні воєнні злочини, порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права. 

“Відповідальність за переважну більшість виявлених порушень несуть збройні сили Російської Федерації. Порушення можна згрупувати у дві категорії – ті, що посягають на недоторканність особи, та ті, що стосуються інфраструктури країни”, – зазначила вона.

Крім цього, зареєстрували й злочини проти дітей. Зокрема, їх вбивали або ранили з вогнепальної зброї, а також здійснювали щодо них сексуальне насильство.

“Ми говоримо про тортури, насильство, зґвалтування тощо. Ми зареєстрували кілька злочинів проти дітей, включно з широким спектром сексуального насильства”, – каже Джумхур.

Також, за словами членкині міжнародної комісії, в ООН зафіксували порушення прав дітей, які перебувають у дитячих будинках.

“Є інформація про передачу дітей з України до Російської Федерації. Вони все ще там. Питання повернення цих дітей поки що вирішується. У багатьох випадках біологічні батьки проживають в Україні”, – додала Джумхур. 

Раніше ZMINA писала, що від початку повномасштабного вторгнення військ РФ, правоохоронці зафіксували 155 випадків сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. Найбільше на Київщині та Херсонщині. Так, у Херсонській області зафіксували 65 випадків, у Київській  52, у Донецькій  17, у Харківській області  9, у Запорізькій  6.

Нагадаємо, що в ООН вважають, що сексуальне насильство, до якого вдаються російські військовослужбовці в Україні, є частиною “воєнної стратегії” РФ. Згідно із зібраними свідченнями, вік жертв сексуального насильства становить від 4 до 82 років. Жертвами є здебільшого жінки та дівчата, але загарбники також ґвалтують чоловіків і хлопчиків.

Читайте також: Сексуальне насильство російських військових як воєнний злочин: виклики кваліфікації за національним законодавством

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter