Командир раніше засудженого російського танкіста заочно отримав 11 років в’язниці за наказ стріляти в багатоповерхівку в Чернігові

Дата: 12 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Деснянський районний суд Чернігова заочно визнав винним у порушенні законів та звичаїв війни командира танкового батальйону 35 окремої гвардійської мотострілецької бригади в складі 41 загальновійськової армії РФ Леоніда Щоткіна. Він отримав 11 років позбавлення волі, втім ще торік його обміняли. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Фото засудженого, які публікували слідчі

Справа стосується подій 26 лютого минулого року. Тоді танковий батальйон військової частини 41659, яким командував Щоткін, вдерся на Чернігівщину, щоб захопити аеропорт та окупувати область. 

Зі свідчень раніше засудженого за виконання наказу Щоткіна Михайла Кулікова відомо, що після того, як російські танки перетнули межу Чернігова, вони об’їхали багатоповерховий будинок та виїхали на асфальтовану дорогу. Втім, проїхавши близько ста метрів, Щоткін наказав гатити по будинку, нібито побачивши там РПГ. 

Постріл здійснили осколково-фугасним снарядом калібру 125 міліметрів. 

Внаслідок російського вторгнення на Чернігівщині загалом зруйнованими або пошкодженими лишилися щонайменше 3,5 тисячі будівель, більшість із яких – це житлові будинки. 

Обстріляний за наказом Щоткіна будинок. Фото: Стан Юрченко / “Ґрати”

Слідчі наголошують, що Щоткін віддав злочинний наказ, адже багатоповерхівка не була військовою ціллю та не військовими не використовувалась. Через обстріл зруйнованими лишились окремі житлові приміщення будинку. Про постраждалих унаслідок обстрілу серед цивільних не повідомляли. 

Щоткіна обміняли ще до того, як суд ухвалив вирок виконавцю злочину Кулікову. Однак у полоні засуджений устиг дати інтерв’ю блогеру Юрію Золкіну, з якого стало відомо, що він має дружину й вона також російська військова. Засуджений, як і багато інших полонених, переконував, що не знав, куди його скеровує командування, а також заперечував причетність до злочинів.

“Ви командир танка?” – питають у Щоткіна в ролику. 

“Так”, – відповідає він. 

“Ви входили до Чернігова?” – запитує інтерв’юєр. 

“Так”, – відповідає Щоткін. 

“Скільки разів вистрілили по цивільному місту?” – цікавляться в нього. 

“По цивільному – ніколи”, – каже чоловік. 

Після обміну новин, пов’язаних зі Щоткіним, не надходило. Не вдалося знайти й інформації про можливу смерть засудженого, а на порталі “Книга катів українського народу” в його профілі зазначено “живий”. 

З його картки на сайті також можна дізнатися, що засуджений має вищу освіту та зареєстрований у місті Олеськ Алтайського краю Росії. 

Нагадаємо, що правники критикували ухвалення вироку виконавцю наказу Щоткіна Михайлу Кулікову. Детальніше про це можна прочитати за посиланням

Вирок Кулікова підтвердили в апеляції. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter