Колишньому директору психоневрологічного інтернату в Херсоні загрожує до 12 років за вивезення пацієнтів в окупований Крим

Дата: 28 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Національна поліція України оголосила підозру ексдиректору Херсонського обласного психоневрологічного будинку-інтернату в колабораціонізмі та порушенні законів і звичаїв війни. Його звинувачують у вивезенні 54 пацієнтів інтернату до тимчасово окупованого Криму.

Про це йдеться в тексті підозри, інформує Центр журналістських розслідувань.

Борис Шутіков

За даними української поліції, 69-річний Борис Шутіков після тимчасової окупації Херсона перейшов на бік РФ і в липні 2022 року добровільно погодився очолити незаконно створений російськими окупантами “Херсонський психоневрологічний будинок-інтернат”. Цю установу окупанти створили на базі захопленого Херсонського психоневрологічного будинку-інтернату, який очолював Шутіков до окупації міста.

У вересні 2022 року чоловік організував проведення в стінах закладу незаконного “референдуму” про “приєднання” Херсонської області до РФ, для чого забезпечив безперешкодний доступ до приміщень інтернату військових РФ та представників окупаційної влади.

Крім того, як стверджується, 21 жовтня 2022 року Шутіков організував незаконне вивезення 54 жінок – підопічних інтернату до Курманського психоневрологічного інтернату, розташованого в Криму. Їх вивозили двома автобусами в супроводі озброєних російських військових.

За скоєні злочини Шутікову заочно повідомили підозру в пособництві державі-агресору та порушенні законів і звичаїв війни – за ч. 1 ст. 111-2 та ч. 1 ст. 438 КК України.

Чоловікові загрожує від 10 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, у березні Шевченківський районний суд Чернівців засудив до 15 років ув’язнення за держзраду та колабораційну діяльність начальника відділу технагляду управління ЖКГ російської влади Херсона, уродженця Бахчисарайського району Криму Олександра Чернікова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter