Колеги захопленого російською владою Евана Гершковича вимагають вислати зі США усіх російських журналістів та посла

Дата: 31 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Редакція американської газети The Wall Street Journal закликала адміністрацію президента США Джо Байдена домагатися звільнення захопленого напередодні російською владою журналіста Евана Гершковича, а також розглянути можливість “дипломатичної та політичної ескалації” з Росією.

Про це йдеться у редакційній статті на сайті видання. 

Російські силовики саджають у машину Гершковича після засідання “суду”. Фото: ТАСС

Гершковича російські силовики затримали 29 березня на вулиці у Єкатеринбурзі, де він готував свій матеріал, зокрема про ставлення місцевих до війни, ПВК “Вагнер”, завдяки якій деякі засуджені за вбивства повертаються з колоній з помилуваннями, та інші теми. 

Спочатку про людину з натягнутим на голову светром, яку затягнули у машину на вулиці, писали тільки місцеві спільноти Єкатеринбурга, втім, невдовзі колеги підтвердили, що затриманим був Гершкович. Журналіста відвезли до Москви, де “судили” без адвоката та відправили під арешт за звинуваченнями у шпигунстві. 

Колеги Гершковича ситуацію, у якій він опинився, характеризують як захоплення заручника, пов’язане, зокрема, з його роботою та публікацією про занепад російської економіки”

“Кремль не хоче, щоб ця правда була розкрита”, – кажуть колеги журналіста. 

Пов’язують захоплення у заручники Гершковича й з нещодавнім винесенням обвинувачень у США щодо Сергія Володимировича Черкасова, якому закидають роботу на іноземну державу.  

Слід зазначити, що за понад рік повномасштабної війни у світі викрили не одного агента російських спецслужб, а ZMINA торік розповідала про історію Черкасова. 

Він офіцер російської розвідки, який використовував для прикриття вигадану особу 33-річного громадянина Бразилії Віктора Мюллера Феррейри. “Бразилієць” намагався влаштуватись стажистом у Міжнародний кримінальний суд в Гаазі, який за рік виніс ордер на арешт Путіна.

Вигадана історія походження Феррейри займала чотири сторінки й містить, наприклад, розповідь про батька, який у 15 років дізнався про смерть власної біологічної матері під час пологів, спогади про життя з тіткою, зокрема описи її зовнішності, шкільні роки, фінансові проблеми, мрії стати журналістом та переїзд у Бразилію у 2010-му. 

Саме у Бразилії нині й знаходиться Черкесов, а обвинувачення у США йому представили тиждень тому. 

“Путін часто бере заручників з метою обміну на росіян, які вчинили злочини в США”, – нагадують колеги Гершковича. 

Еван Гершкович. Фото: The Wall Street Journal

Журналісти The Wall Street Journal закликають вислати з території США усіх російських журналістів та посла країни. 

“Лідери бандитів продовжать вчиняти бандитизм, якщо думатимуть, що не заплатять ціну.  Вислання посла Росії в США, а також усіх російських журналістів, які тут працюють, — це мінімум очікувань. Перший обов’язок уряду США – захищати своїх громадян, і зараз занадто багато урядів вважають, що вони можуть безкарно арештовувати та ув’язнювати американців”, – пишуть журналісти у редакційній статті. 

У відносинах США та Росії вже були моменти, коли остання затримувала журналіста Ніколаса Данілова. Відбулось це у 1986 році на останніх етапах холодної війни”, як зазначають у WSJ.  Його утримували приблизно два тижні та звільнили без висунення звинувачень, а США тоді дозволили російському співробітнику радянської місії в ООН виїхати після того, як заарештували днями раніше під час спецоперації ФБР.

Відтоді Гершкович став першим американським журналістом, затриманим у Росії за звинуваченням у шпигунстві. 

Нагадаємо, що торік організація “Репортери без кордонів” висловила думку, що своє 70-річчя російській лідер Путін святкує повним розгромом незалежної журналістики в Росії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter