Нідерландські розвідники викрили російського агента, який намагався влаштуватися в Гаазький суд

Дата: 16 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Служба загальної розвідки та безпеки Нідерландів (AIVD) зірвала операцію російської розвідки, яка намагалась у якості стажера влаштувати на роботу до Міжнародного кримінального суду в Гаазі власного офіцера. 

Про це повідомили у відомстві. 

Фото: OSeveno

Офіцер російської розвідки використовував для прикриття вигадану особу 33-річного громадянина Бразилії Віктора Мюллера Феррейра. Вигадана історія походження Феррейра займає чотири сторінки й містить, наприклад, розповідь про батька, який у 15 років дізнався про смерть власної біологічної матері під час пологів, спогади про життя з тіткою, зокрема описи її зовнішності, шкільні роки, фінансові проблеми, мрії стати журналістом та переїзд у Бразилію у 2010-му. 

Насправді ж росіянина звуть Сергій Володимирович Черкасов, а народився він 11 вересня 1985 року. 

Передбачалося, що він почне стажування у суді й отримає доступ не лише до будівлі, але й до інформаційних систем установи. Правоохоронці вважають, що у разі успіху операції російська розвідка могла б збирати розвідувальні дані, шукати або вербувати джерела й впливати на кримінальні провадження МКС.

Офіцерів такого роду як Черкасов називають “нелегалами”. Вони проходять тривалу і глибоку підготовку й через використання вигаданої особистості їх дуже важко виявити.

“Вони часто залишаються непоміченими, що дозволяє їм здійснювати розвідувальну діяльність. Оскільки вони видають себе за іноземців, вони мають доступ до інформації, яка недоступна громадянинові Росії”, – кажуть розвідники. 

“Нелегали” становлять надзвичайно серйозну загрозу національній безпеці, безпеці союзників, а в даному випадку також безпеці та цілісності МКС, зазначають в AIVD, а тому обізнаність про ці та інші види розвідувальних загроз є надзвичайно важливою, особливо з огляду на поточні міжнародні події.

Черкасову відмовили у в’їзді до Нідерландів ще у квітні й оголосили нев’їзним. 

Фотографія обкладинки: AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter