Колаборант та нацгвардієць РФ катували херсонців із застосуванням сексуального насильства – прокуратура

Дата: 12 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Торік громадянин України, який обійняв посаду в незаконному правоохоронному окупаційному органі, та нацгвардієць РФ разом з іншими російськими військовослужбовцями ув’язнювали місцевих мешканців Херсона. Кілька місяців тримали їх у приміщенні захопленого Головного управління Національної поліції в Херсонській області, били та катували струмом, щоб бранці свідчили проти себе.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

Підозрювані в катуванні херсонців Рустам Шанкін та Олександр Терещенко. Джерело: Національна поліція Херсонської області

Змушуючи українців свідчити проти себе, рідних та знайомих, схиляючи їх до співпраці з окупантами, затриманих допитували, застосовуючи різні методи катувань, по кілька годин поспіль. 

У тому числі застосовували сексуальне насильство – тортури статевих органів електрострумом”, – йдеться в повідомленні.  

Херсонців утримували в ізоляторі тимчасового тримання, що не функціонує багато років, у непристосованій до тривалого перебування людей камері, в антисанітарних умовах. Інколи людям не давали їжі та води, били, погрожували вбивством та схиляли до співпраці з окупаційною владою. 

Поліція Херсонщини заочно повідомила про підозру в жорстокому поводженні з цивільним населенням та інших порушеннях законів і звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України) загаданому військовослужбовцю РФ та громадянину України. Їм загрожує позбавлення волі на строк від 8 до 12 років.

Імен обвинувачуваних у прокуратурі не називають, але з іншої публікації на сайті ОГП відомо, що 9 грудня підозру в жорстокому поводженні з цивільним населенням та в інших порушеннях законів і звичаїв війни повідомили 33-річному нацгвардійцю Рустаму Шанкіну та 33-річному мешканцю Олешок Олександру Терещенку, який перейшов на бік окупаційної влади й погодився на співпрацю із силовими структурами окупантів.

Нагадаємо, за період окупації Херсонщини російські військові незаконно затримали 2 029 місцевих мешканців. З них 1 670 людей затримали у 2022 році та 359 – у 2023-му. 

На звільнених територіях у восьми областях України правоохоронці виявили 104 російські катівні. З них 11 розташовані в Херсонській області.

Наразі українській владі вдалось ідентифікувати 172  російських військовослужбовців та окупаційних посадовців, які жорстоко поводилися з мирним населенням та катували цивільних. До суду скерували 141 обвинувальний акт, а 39 осіб отримали вироки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter