Кол-центр із Житомира виманив 12 мільйонів гривень на “допомогу дітям”

Дата: 20 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

На Житомирщині щонайменше семи людям повідомили про підозри в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах організованою групою. 

Про це розповіли в Нацполіції. 

Підозрювані відкрили кол-центр у Житомирі. Організаторкою схеми називають 37-річну киянку, а серед шістьох інших підозрюваних є її рідна сестра. 

За кожним, як кажуть слідчі, була закріплена власна легенда: одні називалися волонтерами й виманювали гроші під приводом допомоги дітям з інвалідністю, інші – дитячим будинкам та малозабезпеченим сім’ям. Щоб увійти в довіру, використовували історії й фото реальних хворих дітей та малозабезпечених осіб.

До прикладу, один з епізодів стосується матері двох дітей з інвалідністю, на “реабілітацію” яких шахраї зібрали понад 400 тисяч гривень.

“Родині передали лише 20 тисяч. Решту присвоїли собі”, – кажуть у поліції. 

Для того щоб переводити гроші в готівку, використовували фіктивних фізичних осіб – підприємців та товариство з обмеженою відповідальністю. Офіційно перші надавали юридичні й консультаційні “послуги”, а другі займалися продажем будівельних матеріалів та інших товарів чи послуг, які до благодійних фондів не мали жодного стосунку.

Якщо суд визнає підозрюваних винними, то їм загрожує до 12 років позбавлення волі. Слідчі клопочуть, щоб викритих помістили під варту. 

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення росіян побільшало новин про шахраїв, які ошукують, наприклад, рідних полонених або тих, кому потрібна соціальна допомога. 

Попри те що торік українці майже вдвічі менше надіслали пожертв, ніж на початку повномасштабного вторгнення, сума пожертв вимірюється в мільярдах гривень. Як свідчать дослідження, половина українців хоча б раз ставала жертвою шахраїв в інтернеті. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter