У керівництві Міжнародної ради з дитячої книги досі є росіянин: книжкова спільнота України вимагає усунути його

Дата: 21 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Представники української професійної книжкової спільноти вимагають відставки з посади віцепрезидента Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги (IBBY) росіянина Дениса Безносова та виключення з IBBY обох російських секцій, оскільки ті досі не засудили агресію Росії проти України.

Вони вимагають активних і публічних дій у цьому напрямку від членів Української секції IBBY та її президентки Алли Гордієнко у відкритому листі, оприлюдненому на сайті простору української дитячої книги “БараБука”.

Денис Безносов. Джерело: РГДБ

У листі представники української професійної спільноти — видавці, письменники, художники-ілюстратори, журналісти, освітяни, науковці, громадські діячі, культурні менеджери — висловили ситуацією, що склалася навколо призначень представників Росії на керівні посади в Міжнародній раді з дитячої та юнацької книги.

Підписанти вважають неприпустимим те, що перший заступник директора Російської державної дитячої бібліотеки Денис Безносов досі є членом виконавчої ради IBBY International та віцепрезидентом IBBY, а також те, що російські секції не виключені зі складу IBBY International.

“У ситуації, коли Росія веде повномасштабну війну проти нашої країни, ми вважаємо неможливим і недопустимим, щоб представники держави-терориста входили до складу цієї важливої міжнародної організації, користувалися її інструментами для популяризації російської культури та визначали її міжнародну політику”, — йдеться у відкритому листі.

Така ситуація “підважує міжнародний авторитет України та ставить під сумнів гуманістичні цінності загалом”, вважають представники української книжкової спільноти. Вони вимагають від національної секції IBBY-Україна максимальної публічності у всіх своїх діях для вирішення цієї ситуації. Зокрема, публічного звіту, чи зверталася Українська секція IBBY до IBBY International з вимогою скасувати обрання Безносова на зазначені посади, та оприлюднити при наявності таке звернення та відповідь на нього.

Якщо IBBY-Україна не зверталася офіційно до IBBY International з вимогою про відставку росіянина, автори листа вимагають у найкоротші терміни підготувати й надіслати таке звернення та опублікувати отриману відповідь.

Підписанти наголосили на важливості подальших звернень до IBBY International з вимогою виключити російські секції зі складу організації та опублікувати тексти всіх попередніх звернень до IBBY International з цього приводу та відповіді на них.

Вони також запевнили, що готові максимально підтримувати зусилля IBBY-Україна у цій справі, надавати майданчики для публікацій, сприяти максимальному розголосу в нашій країні та за її межами чи організувати міжнародний збір підписів під зверненням до IBBY International.

Якщо IBBY-Україна проігнорує їхні вимоги, вони розцінюватимуть позицію організації як ганебну бездіяльність та вдаватимуться до альтернативних шляхів тиску на IBBY International, підкреслили підписанти.

Під зверненням вже підписалися понад двісті осіб (станом на 20 годину 21 січня 2023 року). Підписати його можна онлайн.

В коментарі УП очільниця української секції IBBY Алла Гордієнко сказала, що українське відділення IBBY розпочало кампанію з виключення Росії з членів організації ще в березні 2022-го, звернувшися до центрального офісу IBBY з відкритим листом про виключення обох російських секцій. Вона наголосила на тому, що жодна російська секція війну досі не засудила і жодним чином про ситуацію не висловилась.

Проте на це звернення в IBBY відповіли так: чинний статут організації не має механізму виключення національної секції, а членство може втратити лише та секція, яка не платить внески.

“А ми знаємо, що Росія, окрім щедрих внесків за дві секції, ще й окремо спонсорує організацію”, — сказала Гордієнко.

Вона пояснила, що українська секція звернулась до всіх членів IBBY із закликом вимагати виключення російських секцій з організації, цю вимогу підтримало 26 секцій.

Попри це, у вересні 2022 року IBBY обрала на чільні посади двох громадян Росії, пов’язаних з тамтешніми держструктурами: Безносова та ілюстраторку Анастасію Архипову. Остання мала очолити журі чергової Премії Ганса Крістіана Андерсена.

Архипова належить до Московського союзу художників, який активно підтримує війну проти України. Ілюстраторка визнала, що причетна до організації, однак дистанціювалася від її діяльності.

Після розголосу та обурення у спільноті, а також відмови від патронату премії королеви Данії Маргрете ІІ через присутність росіянки, Архипову прибрали з посади голови журі. Тимчасовою головою премії у 2024 році замість неї буде ексвиконавча директорка IBBY Ліз Пейдж.

На початку повномасштабного вторгнення IBBY висловила підтримку Україні, а також співчуття “друзям і колегам з Москви та Санкт-Петербурга, що змушені переживати трагічну ситуацію, з якою вони зіштовхнулися”.

28 жовтня організація опублікувала нову заяву, де засудила війну Росії проти України та висловила підтримку українцям, а також коротко згадала “друзів та колег з Москви та Санкт-Петербурга, які намагаються вирішити цю трагічну ситуацію”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter