Росіянка Анастасія Архипова не очолюватиме журі літературної премії Ганса Крістіана Андерсена

Дата: 11 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Російська ілюстраторка Анастасія Архипова більше не очолюватиме журі премії Ганса Крістіана Андерсена.

Про це повідомили на сайті Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги (IBBY).

Анастасія Архипова. Фото: Svklimkin

У повідомленні уточнили, що Архипову обрали головою журі на 38-й Генеральній асамблеї конгресу IBBY у вересні минулого року в присутності 42 представників національних секцій IBBY. Жодних опозицій щодо висунення та жодних заперечень під час її обрання не було.

За словами президентки IBBY Сильвії Варделл, Архипова подала заяву про відставку з посади голови журі премії, оскільки “уважно ставиться до сприйняття зовнішнього світу” й “усвідомлює важливість роботи IBBY та її авторитет у світі”.

В IBBY наголосили на тому, що рішуче та однозначно засуджують війну Росії проти України та підтримують Українську національну секцію IBBY в усьому світі.

Водночас Варделл сказала, що спільнота IBBY базується на довірі між членами та на глибокому переконанні, що про них “не слід судити на підставі їхньої національності або дій уряду”.

“Ми продовжуємо дотримуватися принципів IBBY і дотримуємося відданої справи об’єднання книжок і дітей незалежно від країни, уряду чи громадянства”, – додала вона.

Тимчасовою головою премії у 2024 році замість Архипової стане колишня виконавча директорка IBBY Ліз Пейдж.

Джерело: ibby.org

Раніше ZMINA повідомляла про те, що королева Данії Маргрете II відмовилася від патронату Міжнародної премії з дитячої літератури імені Ганса Крістіана Андерсена через те, що очільницею журі обрали представницю Росії – ілюстраторку Анастасію Архипову.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter