Королева Данії відмовилась від патронату престижної дитячої літературної премії через росіянку

Дата: 06 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Королева Данії Маргрете II відмовилася від патронату Міжнародної премії з дитячої літератури імені Ганса Крістіана Андерсена через те, що очільницею журі обрали представницю Росії — ілюстраторку Анастасію Архипову.

Про це пише Royal Central.

Королева Данії Маргрете II. Джерело: REUTERS

Думки організаторів премії щодо питання про те, чи допустимо громадянці Росії бути в журі премії, коли її країна веде війну в Україні, розділилися. Проти того, щоб Архипова головувала в журі, висловилися, зокрема Норвегія, Швеція, Фінляндія та країни Балтії. 

Водночас королева Данії вирішила відмовитися від свого патронату премії на знак протесту проти головування росіянки в журі. Премію видалили зі списку проєктів, що підтримує данський королівський палац.

Архипова має вручати премію лауреатам 2024 року. Росіянка назвала ситуацію, що склалася, спробою “залякування виключно через її національність”.

Відомо, що Московська асоціація художників (MOCX), до складу якої входить Архипова, активно пропагує війну в Україні. Так, вона проводила конкурс, у межах якого російські художники малювали плакати, відеоролики та меми в соцмережах, щоб популяризувати мобілізацію та “військову спецоперацію” серед росіян.

Нагадаємо, що Міжнародну премію з дитячої літератури імені Ганса Крістіана Андерсена заснували 1956 року. Неофіційно її називають Нобелівською премією з дитячої літератури. Її лауреатами в різні роки ставали Астрід Ліндгрен, Джоан Роулінг, Карл Уве Кнаусгор та інші відомі письменники.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк відмовилася від Міжнародної премії імені Йоганна Філіпа Пальма за свободу слова і свободу друку, яку також вручили російському журналісту, засновнику радіо “Эхо Москвы” Олексію Венедиктову.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter