Кіберполіція викрила ймовірного розробника фейкового застосунку “Дія”

Дата: 27 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Кіберполіція викрила жителя Запорізької області, якого підозрюють у розробленні та збуті фейкової версії застосунку “Дія”: за допомогою його користувачі створювали підроблені копії документів – паспорти, сертифікати вакцинації проти хвороби COVID-19, водійське посвідчення тощо.

Про це повідомила пресслужба Запорізької обласної прокуратури.

Джерело: скриншот з оперативного відео Нацполіції

“За процесуального керівництва Вознесенівської окружної прокуратури м. Запоріжжя викрито 20-річного хлопця за фактом несанкціонованого втручання в роботу комп’ютерних мереж (ч. 2 ст. 361 КК України)”, – уточнюється в повідомленні.

Під час проведення обшуків за місцем проживання підозрюваного виявили та вилучили комп’ютерну техніку та банківські картки.

Затримання прокоментував міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на своїй сторінці у фейсбуку. Він уточнив, що “розробнику” фейкової “Дії” може загрожувати до шести років позбавлення волі. Він також написав, що поліція встановлює людей, які купили та користувалися фейком.

“Фейкова копія не мала нічого спільного із застосунком “Дія”, адже в розробки не було доступу до жодного з держреєстрів. Під час першої його перевірки можна викрити підробку… Офіційний застосунок можна завантажити лише в Play Market та App Store, а перевірити справжність документів – через QR-код або штрихкод”, – написав Федоров.

Джерело: фейсбук-сторінка Михайла Федорова

Нагадаємо, що шахраї розробили фейковий застосунок “Дія” з редактором даних для Android: спочатку в ньому були екземпляри студентського квитка, паспорта громадянина України, картки платника податків та посвідчення водія, а після оновлення з’явився внутрішній COVID-сертифікат, який свідчить нібито про проходження повного курсу вакцинації.

Коментуючи це, Федоров наголосив, що документи з підробної програми не верифікуються через QR-код, а також нагадав тим, хто купує подібні “сервіси”, що не тільки “розробники”, а й вони можуть потрапити під статтю “підроблення документів”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що правоохоронці відкрили майже 800 кримінальних проваджень за підроблення ковід-сертифікатів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter