Кібератаки проти України часто пов’язані з активізацією бойових дій росіян — Microsoft

Дата: 29 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Кібератаки росіян на українські установи, які мають вирішальне значення для цивільного населення, часто пов’язані з наступом військових РФ.

Таку думку висловили спеціалісти компанії Microsoft.

Джерело: pixabay.com

Зокрема, так сталося 1 березня, коли окупанти завдали ракетного удару по телецентру на Дорогожичах у Києві, після чого російські хакери спробували зламати ефір всеукраїнського телемарафону.

Також у компанії згадали про розсилку із звинуваченнями, що “українська влада нібито кинула Маріуполь”, під час штурму міста російськими військовими.

За даними компанії, підготовка до проведення хакерських атак проти України розпочалася за рік до повномасштабного вторгнення — у березні 2021-го.

Напередодні початку відкритої агресії щонайменше шість хакерських угруповань, пов’язаних з РФ, здійснили 237 кібератак проти українських підприємств та державних установ. Деякі з них супроводжувалися широкою шпигунською та розвідувальною діяльністю. Це мало на меті не лише дискредитувати системи інституцій в Україні, підірвати довіру до керівництва країни, але й позбавити людей доступу до надійної інформації та критично важливих служб, йдеться у звіті Microsoft.

Спеціалісти компанії вважають, що кібератаки РФ триватимуть. До того ж їх можуть розширити на країни, які ухвалять рішення надавати Україні військову допомогу або посилити санкції проти Росії.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що служба Держспецзвʼязку попередила українців про зростання кількості інформаційно-психологічних операцій у соцмережах і месенджерах.

Спеціалісти Держспецзвʼязку наголосили на тому, що акаунти військових і публічних осіб можуть бути зламані за допомогою попередньо викрадених у фішингових розсиланнях облікових даних. Потім російські хакери розміщують у них пропаганду та заклики до українців здаватися.

У фішингових розсиланнях хакери часто спекулюють на патріотичних темах і виплатах від держави.

Нагадаємо, що напередодні повномасштабного вторгнення РФ в Україну портали Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Служби безпеки України, Міністерства закордонних справ зазнали потужної хакерської атаки.

Ще одна потужна кібератака на державні сайти, портал “Дія” та онлайн-сервіси державних банків сталася в середині лютого 2022. Вона стала найбільшою в історії України. 

У січні 2021-го під кібератаки потрапили сайти ПриватБанку, Ощадбанку, сайтів Міністерства оборони та Збройних сил України, Українського радіо, портал “Дія” та низка інших сервісів.  

Тоді Держслужба спеціального зв’язку та захисту інформації України заявила, що 90% усіх кібератак, які приходять з-за кордону, пов’язані з Росією та хакерськими групами, які фінансує російська влада.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter