Держспецзвʼязку відзначає посилені фішингові атаки проти українців. Хакери постять з їхніх сторінок вимоги здатися

Дата: 26 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Держспецзвʼязку знову просить українців бути обачними й попереджає про зростання кількості інформаційно-психологічних операцій проти українців у соцмережах і месенджерах.

Про це відомство повідомляє у своєму телеграм-каналі з посиланням на Meta.

У соціальній мережі попередили про злам акаунтів військових і публічних осіб за допомогою попередньо викрадених у фішингових розсиланнях облікових даних. У зламаних акаунтах російські хакери розміщують пропаганду та заклики до українців здаватися.

У Держспецзвʼязку звертають увагу, що у фішингових розсиланнях хакери часто спекулюють на патріотичних темах і виплатах від держави.

Крім того, урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України “CERT-UA”, яка діє при Держспецзв’язку, попереджає про розсилання електронних листів із вкладенням на тему COVID-19. Ці листи містять вкладення у вигляді XLS-документа “Aid request COVID-19-04_5_22.xls”.

“В результаті його відкриття будуть завантажені шкідливі програми GraphSteel та GrimPlant. А кіберзловмисники дістануть доступ до базової інформації про комп’ютер атакованого. Фахівці звертають увагу, що розсилання електронних листів здійснено зі скомпрометованого облікового запису співробітника державного органу України”, – мовиться в повідомленні.

Фахівці відомства рекомендують:

  • не відкривати листів від невідомих адресатів;
  • не переходити за посиланнями з таких листів та не вводити на сторінках з посиланнями своїх персональних даних;
  • увімкнути двофакторну авторизацію в соцмережах і всіх сервісах, які підтримують таку послугу;

Ці розсилання також можуть робити для шпигування за людиною та її контактами, пояснюють у Держспецзв’язку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter